Svatý dalajláma? Úspěšný spisovatel si ho dovolil kritizovat

18.10.2016 10:30

Slovensko poctila svou návštěvou osobnost světového formátu a po vstupenkách na její „vystoupení“ se jen zaprášilo. Příjezd dalajlámy byl jistě víkendovou top událostí. Tematicky ji ve svém komentáři pro Aktuálně.sk podchytil také nejpřekládanější slovenský spisovatel Jozef Banáš, který se s dalajlámou osobně setkal už v minulosti. Dalajláma si od spisovatele, paradoxně, nevysloužil jen vlnu chvály, ale i jemné kritické rýpnutí.

Svatý dalajláma? Úspěšný spisovatel si ho dovolil kritizovat
Foto: Jozef Hubel
Popisek: Jozef Banáš

„Myslím, že každý, kdo se dostane do kontaktu s tímto mužem, pociťuje přísun nové energie, radosti a naděje,“ zavzpomínal Banáš na své setkání s dalajlámou v Kašmíru, který je součástí hinduistické Indie.

Spisovatel také upozorňuje, jak tento významný muž svou návštěvou Slovákům připomněl, že „lidstvo je jednou entitou“ a receptem na soudržnost národů je respekt a tolerance. „Musíme být jednotní v různorodosti,“ zdůrazňuje Banáš ve svém textu pro portál Aktuálně.sk.

Celý text ve slovenštině je ZDE

„Pokud se z nás někdo bude snažit vymazat národní různost a vytvořit z nás jednotnou, zglajchšaltovanou multikulturní masu, třeba zglobalizovaného evropského homunkula, nebude lidi sjednocovat, ale dělit,“ píše spisovatel v komentáři.

Dalajlámu chválí za jeho pacifistický pohled na svět, ale zároveň tuto myšlenku rozvíjí. „Ano, jak říká, i džihád se dá potlačit tolerancí, ovšem je velmi těžké apelovat tolerancí na žháře, který se se zapálenou loučí blíží k vašemu domu. Pak berete do ruky zbraň a jdete se bránit,“ píše. Banáš neskrývá svůj obdiv k dalajlámovi, ale zároveň si v závěru článku do něj mírně rýpne a adresuje mu malou radu. „Vždycky v historii to bylo tak, že mocní apelovali na morálku a pokoru těch, kteří v potu tváře pracovali na svůj každodenní chleba. Dalajláma, ať chce nebo ne, patří k mocným tohoto světa, i když je jeho oděv skromný. Přijímají jej mocní, fotografují se s ním a společně nás poučují o morálce. Dalajlámova mise je obdivuhodná, byla by však ještě obdivuhodnější, kdyby svá slova říkal nejprve těm, kteří vládnou, a až potom ovládaným,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…