Svaz lázní bije na poplach. Hegerova vyhláška je může zlikvidovat

09.09.2013 17:57

Vyhláška ministra Hegera údajně ohrožuje lázeňství a v některých oblastech může obor zničit docela. Už zkrachovaly lázně Velichovky. O důvodech hovořil Eduard Bláha ze Svazu léčebných lázní.

Svaz lázní bije na poplach. Hegerova vyhláška je může zlikvidovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další tiskoná konference ministerstva zdravotnictví k metylové kauze. Dosud na otravu zemřelo 27 lidí

V pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu byl hostem moderátora Martina Veselovského MUDr. Eduard Bláha, prezident Svazu léčebných lázní, zastupující cca 30 až 34 léčebných lázní.

Podle jeho vyjádření české lázně neprosperují a jejich příjmy klesly během posledních tří let na polovinu. Stejně tak poklesl počet tuzemských návštěvníků, jimž byl pobyt hrazen ze zdravotního pojištění. Na této situaci se podle Bláhy nejvíce podílel bývalý ministr zdravotnictvé Heger, který inicioval revizi zastaralé vyhlášky o indikačním seznamu (t. j. seznamu onemocnění, po kterém je možné nasadit hrazenou lázeňskou léčbu); ta byla skutečně z medicínského hlediska zastaralá a lékaři její zastaralé části ignorovali. Ovšem, podle představitele Svazu léčebných lázní Ministerstvo zdravotnictví nepřistoupilo ke zmíněné revizi pouze z hlediska lékařského, ale rovněž (a to velmi razantně) i z hlediska hospodářského: Cílem bylo uspořit peníze ve zdravotnictví. Ty samozřejmě chybějí v lázeňství.

Většina léčebných lázní leží v krajích s vysokou nezaměstnaností a výpadek v léčebné sféře tuto ještě navýší. Zejména vnitrozemské lázně, které navštěvovali z 80 % pojištěnci, nemohou výpadek tuzemských pacientů vyvážit soukromými návštěvami, turistickým ruchem a zahraniční klientelou, a když, tak ne v tak krátkém časovém rozpětí.

Nová vyhláška původně podle ministerstva předpokládala pokles pacientů a tím i příjmů v lázeňství o 15 %, ovšem odhad svazu i jím vyčíslené skutečné ztráty představují celých 50 %. Statisticky byl zkrácen pobyt dospělého pacienta z 26 na 21 dní, (minus 18 %), byla zrušena každoroční návštěva pacientů s pohybovými potížemi velkých kloubů (kteří tvoří 50 % návštěvníků lázní a z nich je polovina pravidelných, čili tento výpadek představuje dalších až 25 % úbytku hostů).

Podle Eduarda Bláhy se lázně modernizují, řada zastaralých metod již není používána, protože jsou nahrazeny přímými lékařskými zákroky, ovšem pro řadu jiných (především pro léčbu pohybových poruch) představují plnohodnotnou alternativu, pro jejíž volbu je rozhodující především celkový zdravotní stav a věk pacienta. Svaz léčebných lázní se u Ministerstva zdravotnictví dovolává revize vyhlášky o indikačním seznamu, aby byla získána úleva v radikálním úbytku lázeňských hostů. Zejména by svaz uvítal odložení opatření zabraňující opakovanému pobytu hrazenému ze zdravotního pojištění o jeden až dva roky, aby se léčebné lázně mohly na tento odliv pacientů postupně, a tím i lépe, připravit.

reklama

autor: jma

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…