Svaz obchodu a cestovního ruchu jde proti restauracím: Chceme paušál. Pro řetězce?

18.11.2020 17:20

Restaurace asi nepatří do cestovního ruchu. Jak jinak si vysvětlit, že Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) opětovně potvrdil svoji podporu tzv. stravovacímu paušálu? Řada restaurací proti paušálu vystoupila a bojí se ho jako poslední rány, která je pošle ke dnu.

Svaz obchodu a cestovního ruchu jde proti restauracím: Chceme paušál. Pro řetězce?
Foto: Hans Štembera
Popisek: V důsledku zpřísnění protipandemických opatření smějí hospody a restaurace prodávat jídlo a nápojepouze z okýnka. Konzumace alkoholických nápojů je na veřejných prostranstvích zakázána

Anketa

Dělá prezident Zeman svou práci dobře? (Ptáme se od 18.11.2020)

80%
20%
hlasovalo: 20407 lidí
Tím, kdo na paušálu naopak vydělá, budou téměř bez pochyby obchodní řetězce. Pokud totiž lidé začnou namísto stravenek či dotovaného jídla dostávat rovnou peníze, určitě jich část skončí v obchodech. Sami zaměstnanci to deklarovali v průzkumech.
 
SOCR se také už v minulosti oháněl mimo jiné analýzou pocházející od velkoobchodního řetězce Makro. Ministryně financí Alena Schillerová, která paušál prosazuje, se netají tím, že po něm „volá maloobchod, hoteliéři a restauratéři“. Jestliže však zástupci více než dvou tisíc restaurací a závodních jídelen podepsali výzvu proti této novince, asi to s tím voláním u nich nebude jednoznačné.
 
 
Spíš to může vypadat, že ministryně prosazuje návrh, který poškodí restaurace závislé na obědech, a naopak pomůže obchodním řetězcům. Jistě je jen náhoda, že investiční skupina DRFG jejího zetě a její dcery ve velkém pronajímá komerční prostory – právě obchodním řetězcům. 
 
Velké obchody jsou jednoznačným vítězem koronavirové krize. Co lidé nezkonzumují v restauracích, nakoupí totiž převážně u nich a jejich velkých dodavatelů. Lokální dodavatelé, od nichž nakupuje suroviny nejedna hospoda, závodní či školní jídelna, svoje zboží na pulty supermarketů dostávají jen v omezené míře. 
 

Anketa

Dělá prezident Zeman svou práci dobře? (Ptáme se od 18.11.2020)

80%
20%
hlasovalo: 20407 lidí
Prodlouží-li vláda mimořádná opatření až do 20. prosince, mohou se řetězce těšit na další žně. Pro dárky, které by lidé zčásti nakupovali ve specializovaných obchodech, teď půjdou do e-shopů a do řetězců.
 
Bez ohledu na to, zda jsou současná opatření nutná, či nikoliv, ve své současné podobě obrovsky nadržují jedné skupině v maloobchodu – kupodivu té nejsilnější. Teď se do ní vláda chystá ještě nasměrovat i část tržeb z restaurací, které naopak na krizi drsně doplácejí. 
 
Pod dopisem podporujícím paušál je podepsány SOCR, Asociace českého tradičního obchodu, Hospodářská komora ČR a Asociace hotelů a restaurací. Ta ale sdružuje pouze 300 restaurací. Většinou jde o dražší podniky, pro které daňová podpora obědů nehraje významnější roli. Přesto je její hlas pro Ministerstvo financí důležitější než výzva podepsaná zástupci zmíněných dvou tisíc podniků.
 
Naší zemi se občas s nadsázkou přezdívalo „ČEZko.“ Bude to teď „Supermarketsko“?
 
 
Článek vznikl v rámci spolupráce informující o přístupu státu k obchodu se stravenkami.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Barbora Richterová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…