Svědectví: Havel zvažoval milost pro Kajínka

25.05.2017 8:51

Když Jiří Kajínek opouštěl brány rýnovické věznice, prozradil novinářům, že milost pro něj zvažoval už prezident Havel, prý mu ji přímo sliboval. Nakonec ji ale neudělil. Nechal to na Václavu Klausovi. Ani ten ale Kajínkovi nedal milost, tak to udělal až třetí prezident Miloš Zeman. Světlo do této kauzy vnáší čtvrteční MF Dnes.

Svědectví: Havel zvažoval milost pro Kajínka
Foto: Repro foto TV Prima
Popisek: Jiří Kajínek během rozhovoru pro TV Prima

Jiří Kajínek mohl brány věznice opustit třeba i o deset let dřív, ale také třeba o čtrnáct let. Když z Hradu odcházel první český prezident Václav Havel, měl prý na stole milost pro Jiřího Kajínka.  

„Udělení milosti navrženo bylo,“ sdělila ve středu deníku právnička Lenka Marečková, která byla za Havlova posledního funkčního období vedoucí oddělení milostí na Pražském hradě. Důrazně však odmítla Kajínkovo tvrzení, že by Havel vrahovi milost sliboval. Jen ji zvažoval. „Mohu vyloučit, že by mu udělení milosti sliboval,“ vysvětlila.

Celý článek naleznete ZDE.

Havlova kancelář prý pracovala i s hypotézou, že Kajínek skončil za mřížemi kvůli lživému svědectví. Nakonec ale Havel od nápadu na udělení milosti upustil, protože byl unaven z kritiky, která se na něj právě kvůli udělování milostí valila z různých stran.

„Také Klaus byl velmi blízko ke Kajínkově omilostnění. Petr Macinka z Institutu Václava Klause též potvrdil, že i Klaus o milosti pro Kajínka silně uvažoval, jenže pokaždé našel naléhavější případ. Současný prezident Miloš Zeman tedy vlastně udělením milosti pro Kajínka pouze „dokončil“ práci, kterou rozdělali jeho předchůdci,“ doplňuje server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…