Svědectví: Migranti měli u sebe letáky, které je vyzývaly k násilné akci. Je zle

12.04.2016 12:38

„Někteří z těch migrantů u sebe měli letáky, které jim dávaly informace o tom, že jakmile se dostanou přes řecko-makedonskou hranici, cesta do ostatních členských států Evropské unie již bude volná,“ zaznělo v prohlášení makedonského ministerstva vnitra, ve kterém ministerstvo obvinilo nejmenované neziskové organizace z jejich distribuce.

Svědectví: Migranti měli u sebe letáky, které je vyzývaly k násilné akci. Je zle
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uprchlické tábory kolem iráckého města Dahúk

Anketa

Považujete se za české vlastence?

94%
6%
hlasovalo: 13066 lidí

Prohlášení makedonského ministerstva vnitra přišlo poté, co se v neděli velká skupina migrantů nedaleko uprchlického tábora v řecké vesnici Idomeni pokusila prorazit hraniční zátarasy, na což makedonská policie reagovala použitím slzného plynu.

Řecká strana na situaci zas reagovala kritikou nepřiměřeného použití síly ze strany makedonských bezpečnostních složek. „Svým zacházením s uprchlíky Makedonie prokázala, že do Severoatlantické aliance nebo Evropské unie rozhodně nepatří,“ prohlásil řecký prezident Prokopis Pavlopoulis.

Náměstek ministra národní obrany Řecka Nikos Toskas varoval, že rostoucí frustrace migrantů „uvízlých“ na hranici může vést k jejich radikalizaci. „Ti, které vidíte dnes, jsou džihádisty zítřka,“ sdělil reportérům Skai TV.

Anketa

Existuje Bůh?

45%
55%
hlasovalo: 16933 lidí

V důsledku nedělního incidentu okolo 300 migrantů muselo vyhledat lékařskou pomoc. Z řad makedonských policistů, kteří proti uprchlíkům v neděli zasáhli, bylo více než 20 z nich poraněno.

V pondělním prohlášení makedonského ministerstva zaznělo, že se akce na hranicích zúčastnilo okolo tří tisíc migrantů. Dvě skupiny čítající několik stovek uprchlíků hranici dokonce překročily, byly ovšem rychle navráceny zpět.

„Někteří z těch migrantů u sebe měli letáky, které je informovaly o tom, že jakmile se dostanou přes řecko-makedonskou hranici, cesta do ostatních členských států Evropské unie již bude volná,“ objevilo se také v prohlášení ministerstva.

Kromě velkých mezinárodních organizací, včetně agentur OSN a Doktorů bez hranic, při řecko-makedonském pohraničí operuje mnoho menších skupin; některé z nich rozdávají jídlo a oblečení. Další dokonce poskytují bezplatné právní služby.

„Všechny spolky a organizace pracující s uprchlíky v Idomeni by měly migrantům poskytovat kompletní a správné informace, aby již v budoucnu k podobným incidentům nedocházelo,“ sdělila v pondělí novinářům tisková mluvčí Evropské komise Mina Andreeva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…