Svědek v kauze Vidkun: Byl jsem nezákonně vyslýchán 45 hodin v kuse

31.10.2016 19:35

Bývalý šéf olomoucké pobočky Generální inspekce bezpečnostních sborů Tomáš Uličný dnes předal sněmovní vyšetřovací komisi ke sporné reorganizaci policie písemné podklady. Figuruje jako svědek v olomoucké korupční kauze Vidkun. Po vystoupení před poslanci novinářům řekl, že byl v této souvislosti nezákonně vyslýchán 45 hodin v kuse. Podle předsedy komise Pavla Blažka (ODS) tato informace členy komise zaujala. Jde o to, jestli byly důkazy k případu získávané zákonným způsobem.

Svědek v kauze Vidkun: Byl jsem nezákonně vyslýchán 45 hodin v kuse
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní složení služebního slibu příslušníků Policie ČR na Hradčanském náměstí

Blažek vysvětlil, že se o důkazy získané v korupční kauze Vidkun opírá několik osob, které vypovídaly před sněmovní komisí. V médiích se například objevily informace, že odposlechy v kauze Vidkun zachytily údaje o tom, že reorganizace policie souvisí s plánem na odstranění šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty.

„Šlo nám o to, zda tyto důkazy byly získávány zákonným způsobem,“ dodal Blažek. Po výslechu Uličného uvedl, že má dojem, že se uvnitř policie, mezi některými orgány inspekce a zejména olomouckým vrchním státním zastupitelstvím, vede delší dobu boj, který se týká například personálních záležitostí. „To sdělení je nemilé z toho důvodu, že když to člověk poslouchá, tak bych se nedivil, kdyby vyšetřování některé trestné činnosti bylo minimálně řečeno paralyzováno,“ podotkl Blažek.

Před poslanci na příštích jednáních vystoupí dozorující státní zástupkyně kauzy Vidkun Jarmila Ošlejšková, náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Petr Šereda nebo šéf olomouckých žalobců Ivo Ištvan. Podle Blažka bude třeba se jich zeptat, zda se důkazy k případu získávaly zákonně.

Uličný novinářům pouze řekl, že s komisí spolupracoval a odpověděl na všechny dotazy. Mnohahodinový výslech kvůli kauze Vidkun podle něj přerušovaly pouze domovní prohlídky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…