Švédi zblbli. Švédsko zůstalo slušné. Silné ohlasy na volby

10.09.2018 8:16

Ve švédských volbách zvítězil vládnoucí středolevý blok s 40,6 procenta hlasů, nacionalističtí protiimigrační Švédští demokraté získali 17,6 procenta.

Švédi zblbli. Švédsko zůstalo slušné. Silné ohlasy na volby
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Šéf Švédských demokratů Jimmy Akesson uvedl, že se považuje za velké vítěze voleb. "Získáme velký vliv na to, co se ve Švédsku v nadcházejících týdnech, měsících a letech bude dít,“ uvedl. 

Jak však dodává server iDnes.cz a veškeré zahraniční agentury, utváření nové vládní většiny bude složité, neboť před volbami všechny formace ujišťovaly, že se Švédskými demokraty spolupracovat nebudou. 

Původní text ZDE.

„Švédi zblbli. Dobře jim tak,“ poznamenal bloger Petr Paulczynski. 

„Nejsilnější stranou ve švédských parlamentních volbách se opětovně (tak jako vždy za uplynulých 100 let!) stala sociální demokracie. Krajní pravice, i když posílila, skončila v poli poražených a při sestavování vlády s ní nikdo spolupracovat nebude. Tak se mi to líbí!“ řekl také k výsledkům švédských voleb sociální demokrat Libor Rouček.

Svůj názor uvedl také novinář Tomáš Klvaňa. „Suverenistická strana Švédských demokratů bude mít necelých 18 %. Švédsko zůstává slušnou, otevřenou, proevropskou společností. Migrace sice přináší problémy, ale v žádném případě se nehroutí nebesa, jak se nám protievropská xenofobní propaganda stále snaží namlouvat,“ řekl. 

„Švédi jsou nepoučitelní, nechali vyhrát socany, co to všechno zavinili,“ dodávají Slušní lidé a Soukromníci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…