Švédové nezvládají platit migranty, čím dál častěji končí na ulici. A tak to byl slavný sociální systém...

08.12.2017 15:56

Americký publicista a spisovatel Bruce Bawer poukazuje na švédský sociální systém, ve kterém jsou údajně upřednostňováni migranti před rodilými Švédy, kteří do systému každoročně přispívají ze svých poměrně vysokých daní.

Švédové nezvládají platit migranty, čím dál častěji končí na ulici. A tak to byl slavný sociální systém...
Foto: Vít Hassan
Popisek: Množství žebráků v ulicích švédských měst je už dlouhou dobu problémem severské země

„Hlavní důvod, proč chodí do Švédska tolik legálních i ilegálních migrantů spočívá ve štědrém sociálním systému, který je upřednostňuje před rodilými Švédy. Ti platí vysoké daně a vždy za to měli k dispozici adekvátní služby v oblasti zdravotnictví, důchodů atd. Ale od doby, co vlády otevřely bránu masové migraci, vše se změnilo právě v neprospěch domácího obyvatelstva,“ konstatuje autor bestselleru While Europe slept z roku 2006.

Bawer upozorňuje na neudržitelnost situace, kdy jsou prostředky z kapes daňových poplatníků přerozdělovány především mezi migranty, kteří přitom sami do sociálního systému nijak nepřispěli. „Je to o to horší, že podstatná, multikulturní propagandou od dětství zpracovaná část Švédů bere tento stav jako samozřejmost. Miliony lidí ve Švédsku se tak neodvažují požadovat to, co jim podle logiky věci patří,“ podivuje se americký autor.

Celý text v angličtině je k dispozici ZDE.

Jako jeden z příkladů nespravedlnosti zmiňuje Bawer opatření v diecézi Göteborg, kde budou v období od poloviny prosince do poloviny března místní kostely k dispozici bezdomovcům. Ovšem nikoli z řad rodilých Švédů, ale pouze bezdomovcům s přistěhovaleckými kořeny. „Jinými slovy, tato iniciativa je sice placená z kapes švédských daňových poplatníků, ale rodilí Švédové na pomoc stejně nemají nárok.“

Podobných bizarních opatření se ve švédském sociálním systému vyskytuje více. „Například loni na podzim se v médiích objevily informace, podle kterých některé obce v zemi preferují v rámci bytové politiky migranty před rodilými Švédy. Zkrátka a dobře, když přišli migranti, byty dali jim a rodilí Švédové, kteří na byty čekali mnoho měsíců i let, měli smůlu. Švédskem se zvedla vlna odporu, ale byla zbytečná. V parlamentu schválili zákon, podle kterého je možné migrantům byty přidělovat přednostně.“

„V důsledku těchto opatření stále více rodilých Švédů musí žít na ulici. Obdobná situace panuje i ve větších městech Norska a Dánska. Nic takového by se přitom nemuselo dít, protože skandinávské sociální systémy fungovaly úspěšně. Lidé sice platili vysoké daně, ale měli za to zajištěné jistoty pro případ, že přijdou o zaměstnání či dlouhodobě onemocní. S otevřením hranic migrantům bohužel vše skončilo. Přesto jsou rodilí Švédové do systému dál nuceni přispívat stejně vysoké částky. I když z toho často nic nemají,“ uzavírá Bawer.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…