Švédové se prý bouří proti imigrantům, došlo už i na "negří koule". Tvrdí, jak jsou liberální a pokrokoví, a zavřeli mě nahého na celou noc do cely, čílí se černoch

02.10.2015 14:46

Švédsko je v současnosti spolu s Německem hlavním cílem uprchlíků. Ti tam míří za lepším životem a vyhlášenou tolerancí, na které si Švédsko zakládá. Podle zpráv OSN však skandinávská země není zdaleka tak tolerantní, jak si mnozí myslí. Přinejmenším vůči černochům. Informuje The Guardian.

Švédové se prý bouří proti imigrantům, došlo už i na "negří koule". Tvrdí, jak jsou liberální a pokrokoví, a zavřeli mě nahého na celou noc do cely, čílí se černoch
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Příběh Kyla Jamese, černého Američana, který zastává vrcholovou pozici v bankovním sektoru, je jen jedním z mnoha. Toho varovali, aby se vyhnul barům a hospodám ve Stockholmu. Varování přijal, netušil však, co ho čeká, když neposlechne.

Po příchodu do baru s dalšími dvěma černými přáteli si objednal pití a vyhazovač mu řekl, aby podnik opustil. Když se James zeptal proč, vytáhli ho vyhazovači před bar, nastříkali mu do očí pepřový sprej a drželi jej u země, dokud nepřijela policie a neodvedla ho spolu s jeho dvěma přáteli v poutech do cely, kde musel nahý přečkat noc.

Policie jej se smíchem obvinila z útoku na vyhazovače, i přes fakt, že očité výpovědi svědků by tvrzení policistů vyvrátily. „Byla to jedna z nejvíce ponižujících zkušeností mého života,“ řekl James a dodal „Vždy jsem si myslel, že obyvatelé Skandinávie jsou liberální a pokrokoví, takhle by se ale člověk neměl chovat ani k žádnému zvířeti.“ Když se James pokusil dosáhnout spravedlnosti skrze právní systém, švédští právnici mu doporučili, aby to nechal být.

Jamesův příběh je pravděpodobně jen jeden z mnoha jemu podobných, jelikož podle nedávné zprávy OSN vzrůstá počet rasově motivovaných násilných činů a nenávist vůči černochům se stala „rozsáhlým sociálním problémem“. „Stále existuje obecně přijímaný obraz Švédska jako tolerantní a humánní společnosti, kvůli kterému je mnohem těžší přijmout skutečnost, že zde možná existuje strukturální a institucionální rasismus proti lidem afrického původu,“ uvádí zpráva, kterou OSN přednese na Radě pro lidská práva.

Celý text zde

„Tamější oficiální filozofie rovnosti a respektu pro lidská práva ‚oslepuje‘ zemi vůči rasismu, kterému čelí Švédové afrického původu ,“ uvádí zpráva. Počet rasově motivovaných trestných činů vůči švédské populaci afrického původu vzrostl mezi lety 2008 až 2014 o 40 procent.

Změny se však nedějí jen čistě na poli trestné činnosti, dochází k nim i ve veřejném prostoru. Minulý měsíc například starosta jednoho švédského města veřejně obhajoval název oblíbeného tradičního švédského dezertu. Podle něj není na jméně „negří koule“ naprosto nic špatného.

Zároveň je také nutné zmínit, že vládnoucí strana Švédských demokratů brojí proti imigraci a na rozdíl od svých začátků je orientovaná silně vpravo. Podle průzkumů je přístup většiny Švédů chvályhodný, uvádí Kitimbwa Sabuni z Národní asociace Afro-švédů. „Ale problém je, že protirasistické hodnoty a protirasistická opatření nejsou jednou a tou samou věcí. Co se týká protirasitických opatření, je Švédsku hodně pozadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…