Švédská ekonomika pociťuje dopady imigantů. Jen výpadek daňových příjmů je skoro deset miliard

17.07.2016 20:48

Příliv migrantů nepříznivě ovlivňuje švédskou ekonomiku. Píše o tom server Echo24.

Švédská ekonomika pociťuje dopady imigantů. Jen výpadek daňových příjmů je skoro deset miliard
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Žadatelé o azyl pracující ve Švédsku bez smlouvy zapříčinili podle agentury Reuters výpadek téměř 9 miliard eur plynoucích do veřejných rozpočtů. Ochota pracovat za nižší mzdu navíc tlačí průměrnou mzdu níže.

Celý text je ZDE

Za rok 2015 dorazilo do Švédska zhruba 163 tisíc žadatelů o azyl, většina z nich pak z válkou zasažených oblastí Blízkého východu a severní Afriky. Ve snaze zajistit si alespoň nějaký zdroj obživy jsou často ochotni pracovat bez smlouvy za částky hluboko pod úrovní minimální mzdy. Výplatu jim navíc jejich zaměstnavatelé předávají v hotovosti, čímž se vyhýbají placení daní a sociálního zabezpečení.

Zástupci odborů a švédské vlády si stěžují, že nelegální zaměstnávání migrantů zapříčinilo v zemi výpadek daňových příjmů a příspěvků na sociální zabezpečení. Za loňský rok se tento deficit údajně vyšplhal až na 66 miliard švédských korun, tedy přibližně 4 procenta veřejných příjmů.

Ochota uprchlíků pracovat i za malé peníze navíc tlačí dolů průměrnou mzdu v zemi. V důsledku toho se o práci hlásí méně švédských občanů, kteří si raději zažádají o sociální dávky. Klesá rovněž produktivita práce, což může v dlouhodobém důsledku ovlivnit celkový výkon ekonomiky.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…