Švédská vláda včera hodnotila migraci. Pokud jde o znásilnění a loupeže, tak...

10.03.2017 10:21

Přes všechny mediálně propírané případy zločinnosti a sexuálního násilí je Švédsko stále přesvědčeno, že až na „drobné chybičky“ zvládlo přijetí nové vlny migrantů úspěšně. Tvrdí to aspoň autoři obsáhlé zprávy, která byla včera prezentována před zástupci médií.

Švédská vláda včera hodnotila migraci. Pokud jde o znásilnění a loupeže, tak...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Více než šestisetstránkovou zprávu na včerejší tiskové konferenci představili šéfka stockholmského okresního soudu Gudrun Antemar a ministr vnitra Anders Ygeman. Autoři zprávy sice došli k závěru, že příslušné úřady nebyly dostatečně připraveny na takový počet uprchlíků, ale to je v podstatě jediná zásadní výtka, která ve zprávě zazní. „Jistá nepřipravenost se dala logicky čekat. Nikdo nemohl tušit, kolik uprchlíků přijde,“ konstatovala Antemar.

Švédsko přijalo v poměru k počtu obyvatel nejvíce uprchlíků z celé Evropy. Od podzimu tak země přijala 163 000 lidí a až po několika měsících vláda uznala, že kapacita země je naplněna a zpřísnila svoji imigrační politiku. Od té doby bylo zveřejněno mnoho případů, kdy migranti z Afriky a zemí Blízkého východu více než zneužili švédské pohostinnosti. Ať už šlo o lhaní o svém věku a zemi původu či o vraždy, loupeže a znásilnění.

V celé zprávě se však ani jednou neobjeví klíčová slova jako „kriminalita“, „znásilnění“ či „vražda“. Jako je tomu v politicky hyperkorektním Švédsku obvyklé, zpráva se nese v pozitivním duchu a soustředí se na pozitivní aspekty. „Prioritou pro Migrační agenturu bylo zajistit všem nově příchozím střechu nad hlavou a tento cíl byl splněn,“ píše se ve zprávě s tím, že úřady mohly situaci přece jenom lépe zanalyzovat a brát varovné předpovědi o počtu příchozích vážněji.

Na druhou stranu se prý podle zprávy díky „tvrdé práci“ profesionálů i dobrovolníků podařilo situaci celkem zvládnout. Jedna z mála výtek je směrována na nedostatky při registraci, a to zejména u dětí, které přišly bez doprovodu rodičů či jiného příbuzného. „V důsledku toho se do Švédska dostal neověřitelný počet dětí a ty byly umísťovány do dostatečně neprověřených azylových center. Jejich bezpečnost tak byla ohrožena,“ uvedla Antemar.

Autoři ani po mnoha špatných zkušenostech a obavách rodilých Švédů nepíšou nic o nutnosti postupovat obezřetněji a místo přijímání dalších uprchlíků se spíš soustředit na integraci těch stávajících. Naopak poznamenávají, že získané zkušenosti může Švédsko využít v blízké budoucnosti, pokud se do země rozhodnou přijít další migranti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …