Švédsko: Hrdinný bojovník proti Asadovi, mysleli si o Syřanovi. Ale pak našli video

16.03.2016 10:50

Internetový server The Local.se informuje o zatčení pětačtyřicetiletého syrského migranta Haisama Omara Sakhanhy, který byl obviněn ze spáchání válečných zločinů v severní Sýrii.

Švédsko: Hrdinný bojovník proti Asadovi, mysleli si o Syřanovi. Ale pak našli video
Foto: M.Kutilová
Popisek: Na hranicích s IS

Sakhanhu zatkla policie minulý týden v pátek a následně byl vzat do vazby ve městě Örebro, které leží ve středním Švédsku. Státní zástupce zatím bližší informace médiím neposkytl, ale zatčení syrského migranta proběhlo v rámci vyšetřování popravy sedmi zajatců, která byla spáchána v syrské provincii Idleb v dubnu 2012. Záznam popravy jako první publikoval americký deník The New York Times před třemi lety. Právě Sakhanha je obviňován z toho, že byl jedním z popravčích.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Na videu je vidět sedm polosvlečených mužů, kteří jsou nuceni klečet na zemi s hlavami opřenými o zem. Nad nimi postává skupina asi devíti mužů s kalašnikovy. Jeden z nich v improvizovaném rozsudku smrti hovoří o „padesáti letech, v průběhu kterých docházelo k šíření korupce a celkové devastaci Sýrie“. Jako obvykle v těchto případech se vrazi z Islámského státu zaklínají svojí vírou a hovoří o popravě sedmi vojáků Asadovy armády jako o „odplatě za všechna příkoří“. Poté jsou všichni zajatci usmrceni střelou do hlavy.

 

„Během války máte právo vykonávat rozsudky smrti podle jiných pravidel než v době míru. Přesto existují pravidla, která je nutné dodržovat v souladu s mezinárodním právem. Nikdo se však nemůže dopouštět takového masakru,“ sdělila švédská prokurátorka Kristina Lindhoff Carleson tiskové agentuře AFP. Jak dodává The Local.se, Sakhanhovi bylo uděleno povolení k pobytu ve Švédsku na konci října 2013. Před svým příchodem do země žil od roku 2002 v italském Milánu, kde byl zaměstnán jako elektrikář.

Z informací italského deníku Corriere della Sera vyplývá, že po vypuknutí občanské války v Sýrii před pěti lety se stal jednou z nejviditelnějších tváří aktivistů protestujících proti Asadovu režimu. V únoru 2012 byl zatčen italskou policií po demonstraci u syrského velvyslanectví, jež se zvrhla v násilnosti. Protestující Syřané na ambasádu zaútočili a zbili její ochranku. Po krátkém výslechu však policie Sakhanhu propustila a ten poté zmizel. Sakhanhův případ není ojedinělý. Švédské úřady předpokládají, že za Islámský stát bojuje několik stovek Švédů, z nichž někteří se již vrátili zpět domů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…