Švédsko, jak jej z médií neznáte: Uprchlíci jsou pro lidi obrovský problém a premiér dostává výprask

27.11.2015 8:16

Švédská novinářka Ingrid Carlqvistová ve svém textu publikovaném na stránkách amerického Gatestone Institute popisuje, jakým způsobem Švédové reagují na migrační krizi a multikulturalismus. Realita je prý jiná, než ji líčí mainstreamová média a politici.

Švédsko, jak jej z médií neznáte: Uprchlíci jsou pro lidi obrovský problém a premiér dostává výprask
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Protiislámské a protiuprchlické cvičení

„Premiér Stefan Löfven po teroristických útocích v Paříži hovořil v televizi o tom, že Švédové byli příliš naivní ve vztahu k radikálnímu islamismu. Krátce po jeho slovech na sociálních médiích doslova explodoval hněv obyvatelstva. Mnozí premiérovi vzkazovali, že naivní byl pouze on a další politici. Lidé poukazovali na to, že kritici přístupu vlády byli označování za fašisty,“ píše Carlqvistová a zmiňuje také klíčovou tiskovou konferenci, na které bylo oznámeno, že Švédsku hrozí teroristický útok. „Šéf zpravodajské služby Anders Thornberg oznámil, že stupeň ohrožení byl zvýšen na čtvrtý z pěti. Panovalo podezření, že do země vstoupil terorista vyškolený přímo Islámským státem.

Politici i zpravodajci dle Carlqvistové následně nabádali veřejnost, aby zachovala klid. Tyto výzvy však prý měly jen malý účinek. „Na sociálních sítích poté kolovaly zvěsti, že policisté svým rodinným příslušníkům doporučovali držet se dalších čtyři až pět dní mimo centrum Stockholmu. Všichni byli přesvědčeni, že hrozba je ve skutečnosti ještě vyšší, než úřady přiznávají. Den poté byl podezřelý terorista zadržen a ukázalo se, že žádal ve Švédsku o azyl. Dokonce žil několik týdnů v azylovém centru ve vesnici Bolidern na severu země. Premiér následně promluvil při svém vystoupení v televizi a přiznal, že za Islámský stát bojuje asi 300 švédských občanů, z nichž se 120 již vrátilo zpět. Dodal, že tito lidé představují bezpečnostní hrozbu,“ uvádí švédská novinářka.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Zatčený podezřelý Mutar Muthanna Majid byl ale stejně propuštěn, protože státní zástupce důkazy bezpečnostních služeb smetl ze stolu. Carlqvistová poukazuje na to, že všechny švédské vlády v posledních letech tvrdohlavě trvaly na tom, že masová migrace není žádný problém. Kritici těchto postojů byli označováni za islamofoby a rasisty. Jedinou politickou stranou, která dlouhodobě varovala před islamizací země, byli Švédští demokraté. Vůdce této partaje Mattias Karlsson ostatně premiérovi přes Facebook vzkázal, že naivní byl pouze on sám a jeho koaliční partneři,“ zmiňuje švédská novinářka a kritizuje také mainstreamová média, jež dle jejího názoru bránila veřejnosti dobrat se skutečného stavu věcí v oblasti přistěhovalecké politiky.

Carlqvistová také poukazuje na zprávy internetového serveru Dispatch International, který informoval o práci pohraniční policie na Öresundském mostě spojujícím Švédsko a Dánsko. „Policisté dle očitých svědků prováděli jen namátkové kontroly totožnosti, a to navíc jen u lidí, kteří zjevně neplánovali podat žádost o azyl. Tato skupina mohla projít volně a bez jakékoli kontroly. Jednoduše byli dopraveni do uprchlického centra. Tam jim sice byly sejmuty otisky prstů, ale vzhledem k absenci dokumentů u většiny z nich bude i nějaká přibližná identifikace trvat dlouhé měsíce. Šokující je, že se mezitím mohli volně pohybovat po celé zemi a radikálové mezi nimi měli čas plánovat další útoky. Jako například zmiňovaný Majid, který měl dokonce v Bolidenu svůj vlastní byt,“ podivuje se novinářka.

„Místo, aby švédský premiér po tom všem rozhodl uzavřít hranice, tak se dožadoval přerozdělování uprchlíků po celé Evropě. Země, které se rozhodly nechat své hranice dále uzavřené (kromě Švédska, Německa a Rakouska vlastně všechny), navíc nazýval jako nezodpovědné. Jakoby nebyl schopen pochopit, že chovat se odpovědně znamená chránit své občany a myslet v prvé řadě na jejich životy,“ kritizuje Carlqvistová a ironicky konstatuje, že premiérovy postoje mu příliš popularitu nezvýšily. „Deník Metro zveřejnil průzkum, podle kterého mají Löfvenovi sociální demokraté podporu 21,4 % voličů, zatímco opoziční Švédští demokraté dosáhli na rekordních 26,7 %. Vedle toho premiér skončil co do popularity v současné vládě na 24. místě ze 27 členů vlády,“ uvádí novinářka.

Průzkum také dle Carlqvistové ukázal, že Švédové považují migrační krizi za klíčovou politickou otázku. „Od října počet takto smýšlejících lidí narostl o 8 procent na stávajících 64 %. Lidé si také začali více uvědomovat, že vláda řadí udělování azylu nad jejich bezpečnost a do Švédska by mohli touto cestou přijít další teroristé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…