Švédsko je v šoku z další vraždy mladé dívky. Policie nařídila uprchlickému centru mlčet

03.06.2016 10:30

Švédskem otřásla další vražda, která má spojitost s uprchlíky. Zkraje tohoto týdne bylo nalezeno tělo šestnáctileté uprchlice z Afghánistánu. Patrně šlo o vraždu ze cti. Předevčírem také začal soud s mladým somálským uprchlíkem, který ubodal k smrti dobrovolnici pracující v jednom ze švédských uprchlických center.

Švédsko je v šoku z další vraždy mladé dívky. Policie nařídila uprchlickému centru mlčet
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Tělo dívky bylo objeveno náhodným kolemjdoucím v zalesněné oblasti Hökarängen. Dívka sice nebylo oficiálně identifikována, ale například švédský deník Dagens Nyheter včera uváděl, že jde o šestnáctiletou žadatelku o azyl původem z Afghánistánu. O jejím zmizení informoval její přítel a také uprchlická ubytovna, kde pobývala od dvacátého března letošního roku. Podle nejmenovaných policejních zdrojů se dívka stala obětí vraždy ze cti.

Vyšetřování však stále probíhá a policie je prozatím na podávání dalších informací značně skoupá, což potvrzují i samotní zaměstnanci uprchlického centra, kde se dívka před svojí smrtí zdržovala. „Policie nám nařídila, abychom o celém případu s nikým nehovořili,“ cituje deník Aftonbladet výpověď nejmenovaného zaměstnance. Pokračující vyšetřování odmítli komentovat také vrchní policejní vyšetřovatel Daniel Edlund i státní žalobce Tomas Malmenby.

Jak server Local uvádí, v loňském roce dorazilo do Švédska více než 35 000 nezletilých žadatelů o azyl, kteří s sebou neměli dospělý doprovod. Kolem 23 000 z nich přišlo, stejně jako výše zmíněná dívka, právě z Afghánistánu. Švédsko má obecně s nezletilými žadateli vážné problémy, protože ti se často za nezletilce jen vydávají, aby si pro sebe zajistili co nejlepší podmínky při žádosti o azyl. Nedávno byl souzen mladík z Eritreje za sexuální obtěžování desetileté dívky a až u soudu se prokázalo, že je mu ve skutečnosti devatenáct let.

Stejný problém nyní řeší okresní soud v Göteborgu, kde začal soudní proces s údajně patnáctiletým vrahem dobrovolnice Alexandry Mezher, která pracovala v uprchlickém domě pro nezletilé žadatele o azyl. Mladý Somálec dvaadvacetiletou dívku ubodal nožem a čelí obvinění z vraždy. Celý případ se odehrál na konci letošního ledna a vzhledem k jeho uváděnému věku by mohl odejít od soudu s velmi mírným trestem. Obžaloba poukazuje na to, že ohledně jeho věku panují značné rozpory. Pokud by se toto podezření prokázalo, byl by souzen jako dospělý.

Ale i v případě, že by se podařilo soudu prokázat u pachatele vraždy vyšší věk, mohl by spravedlivému trestu nakonec uniknout. Podle deníku Aftonbladet se somálský mladík pokoušel o sebevraždu a bylo zjištěno, že se den před vraždou úmyslně poranil nožem. „Obviněný vyžadoval dozor po celých 24 hodin denně, což se ale vzhledem k omezeným kapacitám zdejšího uprchlického centra ukázalo jako prakticky nesplnitelné,“ cituje Local deník Aftonbladet s tím, že obecně nedostatek personálu a financí je velkým problémem pro mnoho azylových center v zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…