Švédsko kolabuje pod náporem běženců, ale bývalý premiér sepisuje plán boje proti Rusku. Přečtěte si jej

11.02.2016 16:21

Bývalý švédský premiér a ministr zahraničí Carl Bildt sepsal pro Politico.eu návrhy na boj proti „revizionistickému, militaristickému Rusku“. Podle něj je zcela zásadní podpořit stabilitu Ukrajiny a obranné schopnosti ruských sousedů. Nečeká však, že by například Polsku a Pobaltí hrozilo ze strany Ruska nějaké výrazné nebezpečí.

Švédsko kolabuje pod náporem běženců, ale bývalý premiér sepisuje plán boje proti Rusku. Přečtěte si jej
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Carl Bildt, jeden z předsedajících členů Evropské rady pro zahraniční vztahy, se rozhodl poukázat na tři způsoby boje proti „revizionistickému, militaristickému Rusku“, které by se měly projednávat na bezpečnostním summitu v Mnichově.

Za prvé je nutné podpořit Ukrajinu v její snaze získat kontrolu nad svou východní hranicí. „Je důležité, aby západní nátlak, včetně sankcí, vydržel do doby, než k tomu dojde,“ píše Bildt a dodává, že situaci ohledně Krymu lze řešit až později.

Podle Bildta plánuje Rusko v tomto ohledu uzavřít „politickou dohodu“ se Západem, jelikož předpokládá, že současná ukrajinská vláda nedokáže dosáhnout slibovaných reforem, což by mohlo odradit jak EU, tak i USA od další snahy do situace zasahovat. „Nedopečená dohoda, která dočasně zmrazí současný konflikt a nechá jej odležet do doby, než se znovu rozhoří, není v ničím zájmu,“ tvrdí Bildt a dodává, že pro úspěšné zavedení reforem je nutné, aby došlo k řádnému vyrovnání ohledně situace na Donbasu. Navrhuje, aby se zapojilo i OSN, což se však nelíbí Kremlu. „Ale pevný západní postoj proti polovičatým řešením by mohl změnit přístup Kremlu.“ Je také vhodné Ukrajinu vojensky podpořit.

Druhým krokem je pak Rusko „zastrašit“, ve snaze předejít možným budoucím konfliktům mezi ním a jeho sousedy. „Budoucnost je stále nejistější a je možné, že se řítíme do časů nejvyššího nebezpečí v ohledu na naše vztahy s Ruskem.“ Putinův režim totiž jednou skončí a po něm bude země zřejmě uvržena do ještě větších sociálních a ekonomických problémů než doposud. Kdo však Rusko povede, je stále ve hvězdách, Bildt ale předpokládá, že pokud bude Evropa nejednotná, Rusko se toho pokusí využít ve vlastní prospěch.

Celý text zde

„Je důležité začít budovat pevnou obranu již nyní ve snaze Rusko do budoucna odradit od těchto dobrodružných tendencí,“ tvrdí Bildt a dodává, že dobrým místem na projednání těchto opatření bude summit NATO ve Varšavě, který se má konat letos v červenci. Výsledkem by mělo být nasazení těžké výzbroje v Polsku a pobaltských státech.

A nakonec je třeba vytvořit nový „časový rozvrh“ pro další stavbu protiraketového deštníku v Evropě. „Ačkoliv to NATO z diplomatických důvodů nikdy explicitně neřeklo, bylo vždy zcela zřejmé, že americký protiraketový obranný systém v Evropě byl míněn jako obrana před hrozbou z Íránu. Mnohokrát jsme se opravdu snažili vysvětlit, že to s Ruskem nemá nic společného.“

Nyní již Írán není přímým nebezpečím pro Evropu, není tak nutné okamžitě stavět další systémy protiraketové obrany. „Současné problémy, které budou projednávány na setkání ministrů v Mnichově, musejí být vnímány ve větší strategické perspektivě,“ tvrdí Bildt a vysvětluje, že s ohledem na to, že ze situace na Blízkém východě se pomalu klube ekvivalent třicetileté války, bude třeba se hlavně dívat směrem do budoucnosti a nezaobírat se jen krátkodobými řešeními.

„Potřebujeme začít činit rozhodnutí ve snaze čelit dlouhodobým výzvám a je třeba myslet dopředu. Mnichov je tím místem, kde začít.“

reklama

autor: spa

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …