Švédsko se mění. Policie bude moct důkladněji pátrat po uprchlících

17.12.2015 21:23

Švédský parlament přijal důležitý zákon, na jehož základě budou moct příslušné orgány prohlížet všechny dopravní prostředky na hranicích státu. Země tak chce důsledněji kontrolovat příliv uprchlíků.

Švédsko se mění. Policie bude moct důkladněji pátrat po uprchlících
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Novela zákona se vztahuje na všechny dopravní prostředky, tedy autobusy, vlaky a lodě směřující do Švédska z jiných zemí, zejména pak z Německa a Dánska. V platnost má vstoupit 21. prosince a má platit tři roky.

Podle švédského imigračního úřadu přijala desetimilionová země od ledna do listopadu téměř 150 tisíc žadatelů o azyl, což ze Švédska činí jednu z hlavních migračních destinací v Evropské unii. Švédsko, které letos očekávalo až 190 tisíc žadatelů o azyl, už má potíže s ubytováním běženců.

Švédský premiér Stefan Löfven na konci listopadu oznámil, že jeho země je nucena zpřísnit hraniční kontroly i dosud vstřícnou azylovou politiku. Od obnovení pasových kontrol na hranici u Malmö v polovině listopadu počet běženců přicházejících do Švédska klesl o 30 procent.

V reakci na kontroly ve Švédsku zvažuje Dánsko obnovení kontrol na své hranici s Německem. Rozhodnutí o tom by dánská vláda měla přijmout na začátku ledna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…