Švédsko zuří. O azyl si v zemi dovolil drze požádat i tento džihádista

17.06.2016 8:10

Švédsko je se svojí liberální přistěhovaleckou politikou velkým lákadlem pro uprchlíky z celého světa. Přesto byly švédské úřady značně zaskočeny, když v zemi požádal o azyl notoricky známý islamista z Bosny a Hercegoviny.

Švédsko zuří. O azyl si v zemi dovolil drze požádat i tento džihádista
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Protiislámské a protiuprchlické cvičení

Šestačtyřicetiletý muž přiletěl společně se svými čtyřmi dětmi z bosenské Tuzly do Malmö a ještě na letišti požádal ve Švédsku o azyl. Jak uvádí deník Sydsvenskan, policejní důstojník Leif Fransson byl značně rozčílen, když zjistil, že případ bosenského islamisty byl předán Agentuře pro migraci. „Švédsko je nyní známé jako bezpečný přístav pro teroristy. Jakmile kdokoli zakřičí, že chce azyl, tak se mu okamžitě otevřenou naše brány,“ zlobil se Fransson.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Když příhraniční policie zjistila, že má muž zakázán vstup do Švédska, umístila jej do vazby. Jeho manželka již byla v Malmö na návštěvě u přítele a pro děti si přijela přímo na letiště. Francie krátce před tím švédské úřady informovala o tom, že bosenský islamista figuruje na seznamu lidí, kteří by neměli mít přístup do zemí Schengenu. „Bezpečnostní služby po celé Evropě muže považují za velmi nebezpečného džihádistu,“ uvádí internetový server Local.

„Ovšem právo na to, požádat o azyl, je nadřazeno veškerým obavám. Každý má na základě Ženevských konvencí právo požádat to azyl,“ uvedl pro tiskovou agenturu TT právní zástupce džihádisty Hans Bredberg. Agentura pro migraci přislíbila, že konkrétně tuto žádost o azyl vyřídí velmi rychle a vezme do úvahy pohled švédských bezpečnostních orgánů. „Bosna není považována za nebezpečnou zemi, proto má šestačtyřicetiletý žadatel o azyl jen malou šanci na úspěch.“

Bosenský občan však nebyl jediným džihádistou, který se tento týden dostal do centra pozornosti švédské spravedlnosti. Před soudem stanul pětadvacetiletý muž ze Södertälje, který se podle vyšetřovatelů plánoval připojit k teroristické organizaci An-Nusrá v Sýrii. Vyšetřovatelům se bohužel nepodařilo prokázat, že obviněný muž plánoval provést teroristický útok. Přesto, že byly v jeho počítači nalezeny důkazy, které tyto teze podporovaly.

Celý text v angličtině je také ZDE

Obviněnému, který byl jako vůbec první souzen podle nového protiteroristického zákona, nakonec pomohla výpověď dvou svědků, již potvrdili, že muž se chtěl v Sýrii věnovat humanitární pomoci uprchlíkům. Pětadvacetiletý muž byl zatčen 13. dubna letošního roku, když se vracel z jednodenního výletu do Turecka. Podle obžaloby plánoval provést teroristický útok v Sýrii. Přes důkazy objevené v jeho počítači a skutečnost, že měl v zavazadle ochrannou vestu, veškerá obvinění odmítl a v úterý jej soud propustil na svobodu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…