Švédský předseda vlády prohrál volby a podal demisi

15.09.2014 18:25

Konzervativní švédský premiér Fredrik Reinfeldt dnes po prohraných parlamentních volbách podal demisi. Podle agentury DPA to oznámil předseda švédského parlamentu Per Westerberg. Úspěch švédské levice v nedělních volbách dnes přivítal i český sociálnědemokratický premiér Bohuslav Sobotka.

Švédský předseda vlády prohrál volby a  podal demisi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Navzdory dobrému stavu švédské ekonomiky Reinfeldtova vláda, složená ze čtyř stran, v neděli utrpěla porážku. Koalice získala dohromady 39,3 procenta hlasů, čímž výrazně zaostala za opozičními sociálními demokraty, Zelenými a Levicovou stranou, kteří dohromady mají 43,7 procenta hlasů.

Premiér ještě během nedělní noci oznámil, že dnes bude rezignovat. Na jaře chce odejít i z čela Umírněné koaliční strany.

Sobotka: Švédsko se může vrátit ke skandinávskému sociálnímu státu

„Já jsem rád, že, jak se zdá, v Evropě přibude další sociálnědemokratický premiér," reagoval dnes na výsledek švédských voleb předseda české vlády Sobotka. „Pro Švédsko to bude důležitá změna, protože pravicové vlády tam vládly déle než osm let. I pro švédskou sociální demokracii to bude příležitost, aby se vrátila k politice skandinávského sociálního státu," dodal.

Před obtížným úkolem sestavit novou vládu nyní zřejmě bude stát předseda vítězných sociálních demokratů, bývalý odborářský předák Stefan Löfven.

S třetí nejsilnější stranou ostatní spolupracovat nechtějí

Strany levého středu však v Riksdagu, jak se říká švédskému jednokomorovému parlamentu, nemají většinu, a jazýčkem na vahách se tak stala protiimigrační strana Švédští demokraté. Ta zaznamenala pozoruhodný vzestup: Získala 12,9 procenta hlasů a stala se tak třetí nejsilnější švédskou politickou stranou. Ostatní strany s ní však zatím odmítají spolupracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…