Švejdar představí plány policie, mohl by mluvit o reformě NCOZ

12.12.2019 8:21

Policejní prezident Jan Švejdar dnes na tiskové konferenci s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) představí plány do budoucna a zhodnotí své roční působení ve funkci. Švejdar by také měl podle dřívějších informací policejního prezidia mluvit o reformě Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Centrála vznikla před třemi lety sloučením policejních útvarů.

Švejdar představí plány policie, mohl by mluvit o reformě NCOZ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie, ilustrační foto

O reformě NCOZ v říjnu informoval Deník N. Osamostatnit by se podle něj měla sekce terorismu a extremismu a sekce kybernetické kriminality, jde asi o 150 policistů z nynější tisícovky v centrále. David Schön z policejního prezidia na konci října uvedl, že Švejdar změnu okomentuje na briefingu, na němž zhodnotí svůj první rok ve funkci.

Návrh na vyčlenění odborů z centrály vzešel podle Deníku N z poradní skupiny Reforma, která spadá pod policejního prezidenta. Členy skupiny jsou i státní zástupci, včetně vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové a nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

NCOZ vznikla 1. srpna 2016 spojením Útvaru proti organizovanému zločinu (ÚOOZ) a Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Nejvyšší státní zástupce Zeman před vznikem centrály podle médií v dopise členům vlády kritizoval chystané sloučení útvarů kvůli obavám z toho, že to může ohrozit vyšetřování složitých kauz.

Nynější premiér, tehdy vicepremiér, Andrej Babiš (ANO) obvinil tehdejšího ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) z destabilizace policie a Chovanec zase vinil Babiše z dezinformační kampaně. ANO kvůli reorganizaci hrozilo odchodem z vlády. Někteří detektivové odešli, rezignoval například ředitel ÚOOZ Robert Šlachta.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…