Svěrák žalobu na Bobo nepodá. Má prý strach, že strana zanikne, ještě než dojde k soudu

21.11.2013 18:41

Žaloba kvůli použití spojení „metelesku blesku“ ve stranické hymně hnutí Hlavu vzhůru! nakonec nepadne. Zdeněk Svěrák a příbuzní Ladislava Smoljaka totiž poukazují na to, že po neúspěchu ve volbách hrozí zánik žalované strany. Zprávu přinesl server Lidovky.cz.

Svěrák žalobu na Bobo nepodá. Má prý strach, že strana zanikne, ještě než dojde k soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková

"Další postup jsem probíral s klienty a dohodli jsme se, že žalobu podávat nebudou," řekl serveru advokát Svěráka a Smoljakových dědiců Vyskočil. "Hlavním důvodem nepodání žaloby je skutečnost, že s ohledem na tragický výsledek tohoto bloku v předčasných volbách vůbec není jisté, zda se nerozpadne do skončení soudního řízení," dodal.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

V případě soudního sporu ale nepochybuje, že by pro Svěráka a příbuzné Smoljaka skončil vítězně. Vyžádal si i stanovisko Ústavu pro jazyk český k výskytu spojení metelesku blesku před premiérou filmu. "Bylo mi potvrzeno, že se toto slovní spojení v kartotečních záznamech lexikálního archivu před rokem 1976 nevyskytuje. S tímto důkazem standardně pracují i soudy, lze tedy dovodit, že je spojení skutečně původní a jedinečné a je zcela vyvráceno tvrzení, že bylo před vznikem filmu součástí české slovní zásoby," zdůraznil.

Budoucnost hnutí je nejistá

Předsedkyně hnutí Hlavu vzhůru! Bobošíková uvedla, že o tomto kroku vůbec nevěděla, výsledné rozhodnutí ji však nepřekvapilo: "Celou kauzu od začátku považuji za naprostý nesmysl, takže je to podle mě jediné možné realistické vyústění." Přiznala nicméně, že budoucnost jejího hnutí je nejistá. Hnutí ve volbách neuspělo, takže je přirozené, že se jednotlivé složky hnutí radí jak dál. Jak to nakonec dopadne opravdu nevím, neumím věštit z křišťálové koule," nevyloučila rozkol.

Píseň „Metelesku blesku, pojďme pomoct Česku“ složil a také nazpíval bývalý poslanec ODS Tomáš Úlehla. Heslo metelesku blesku pochází z filmu Marečku, podejte mi pero, k němuž napsal scénář právě Svěrák spolu se Smoljakem. Exposlanec však popírá, že by se inspiroval u Svěráka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…