Svérázy sněmovní premiéry: Vidláci, co nezdraví, a Filipovy kalhoty "na Havla"

25.11.2013 18:47

REPORTÁŽ Někteří noví poslanci ve sněmovně ani nepozdravili a ošklíbali se nad umělohmotnými talíři. Na tiskovou konferenci dorazil předseda KSČM Vojtěch Filip v krátkých nohavicích. Následně všichni poslanci složili slib. Tak vypadala ustavující schůze Poslanecké sněmovny.

Svérázy sněmovní premiéry: Vidláci, co nezdraví, a Filipovy kalhoty "na Havla"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na první schůzi sněmovny také zazněla státní hymna

Noví i staronoví poslanci dnes složili slib a všichni se k sobě chovali jako dobří kamarádi, bez ohledu na mezistranické sváry. Ostatně třeba bývalá předsedkyně sněmovny a znovuzvolená poslankyně za ODS Miroslava Němcová dostala kytičku od šéfa hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Před tím se ale ParlamentníListy.cz dozvěděly zajímavé drby ze zákulisí.

Před složením slibu

První tiskovku před ustavující schůzí Poslanecké sněmovny mělo KSČM. Předseda komunistů Vojtěch Filip se na ni dostavil v krátkých kalhotách. S tímto módním výstřelkem se do povědomí nejvíce zapsal Václav Havel po svém zvolení prezidentem Československa. Následně se krátké nohavice staly součásti národní mytologie a dost se spekulovalo o tom, jestli Havel nepatří k zednářům, kteří to prý takhle nosí při svých obřadech. Teď tak většinou chodí při výročích Havlovi příznivci. Nicméně i Filip, kterého bude těžko někdo podezírat, že by byl Havlovým skrytým příznivcem, je měl tentokrát opravdu kratší, než je běžné.

DNEŠNÍ ZAHÁJENÍ FUNGOVÁNÍ SNĚMOVNY: PODÍVEJTE SE NA SVÉ NOVÉ POSLANCE

Většinou se na tiskovkách hovořilo o tom, že by vláda v demisi už dlouho zůstat u moci neměla. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že návrh na složení nové vlády by měl být hotov před koncem roku. Většina politiků označila lustrační zákon po pětadvaceti letech platnosti za hodný zrušení. „Ti nový poslanci se ploužej po chodbách, ani nepozdraví. Stěžujou si, že dostávají jídlo do umělohmotných talířů, že je to nechutné. Nicméně se to tady tak dělá léta. Prý se to musí změnit a zavést porcelán,“ postěžovala si ParlamentnímListům.cz jedna zaměstnankyně Poslanecké sněmovny za přikyvování dvou kolegyň. Padla i poznámka o vidlácích.

Pozorování poslanců

Všechny ženy v Poslanecké sněmovně dostaly kytku, Miroslavě Němcové ji přinesl Tomio Okamura. Na balkóně pro novináře byly první řady skoro prázdné. Prý kdysi jednomu z fotografů spadlo víčko od objektivu dolů na poslance a od té doby mohou „čočkaři“ fotit jen z druhé řady. Právě proto si reportér ParlamentníchListů.cz nemohl při národní hymně stoupnout, takže vypadal také jako buran. „Nezavazej, nejde přes tebe fotit,“ vyslechl si od fotoreportérů, když to zkoušel poprvé, a pak už raději vše sledoval ve skrčené poloze.

Dole v sále pak poslanci podle abecedy jeden za druhým potřásli rukou Němcové, které z kostýmku vyčnívalo bílé fiží, a podepsali slib. Podle spouští fotografů bylo možné zjistit, kdo je mediálně nejsledovanější. Nejvíc se „cvakal“ rozesmátý Andrej Babiš a Tomio Okamura. Mezi poslanci to pak vypadalo jako při oslavě výročí Studia Kamarád. Každý se bratřil s každým. Bývalý šéf Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman za KDU – ČSL s představitelem normalizačních princů Vítězslavem Jandákem za ČSSD, bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se současným ministrem zahraničí v demisi Janem Kohoutem a tak dále. „To se jen tak nevidí,“ poznamenal kolega, když následně zvedli ruku, tedy hlasovali pro, úplně všichni poslanci. Jednalo se ale jen o ustavení volební komise a mandátového a imunitního výboru.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…