Svět je ve válce a strach roste. I čeští poslanci se ozbrojují

04.03.2016 7:16

Přibývá zákonodárců, kteří veřejně prohlašují, že vlastní zbrojní průkaz a zbraň nebo si jej chtějí pořídit. Proč? Doba je prý zlá. Svět je ve válce.

Svět je ve válce a strach roste. I čeští poslanci se ozbrojují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

„Svět je v zásadě ve válce a veřejnost má obavy,“ říká poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna (ČSSD). „Zatímco bohaté elity jsou schopny zaplatit si bodyguardy a milice, člověk se musí spoléhat na státní moc, policii, vojsko. A současně si vytváří podmínky, aby se mohl bránit sám,“ dodává muž, který vlastní zbrojní průkaz už dvanáct let. Vzor pro poslance představovala matka, která bojovala v partyzánské skupině proti nacistům.

Poslanec Foldyna ovšem není jediný zákonodárce, který holduje střelbě. Předseda SPD Tomio Okamura prý jako sportovní střelec upřednostňuje brokovnice. Poslankyně ODS Jana Černochová si zbrojní průkaz dělá a tuto skutečnost přímo spojuje s uprchlickou krizí. Naproti tomu ministr obrany Martin Stropnický (ANO) prozradil médiím, že zbraň nemá, ani zbrojní průkaz, ale když se tak dívá kolem sebe, nožná by si ho měl pořídit.

Zákonodárci ale nejsou zdaleka jedinou skupinou obyvatel, která se ozbrojuje. K 1. lednu eviduje policie 806 tisíc zbraní mezi občany. V loňském roce to přitom bylo něco kolem 750 tisíc. Tato čísla jsou pro poslance důležitá v této době. kdy projednávají zpřísnění zákona o držení zbraní. V tuto chvíli se musí nechat držitelé přezkoušet jednou za deset let. Poslanci chtějí lhůtu zkrátit na pět let.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Poslanec Okamura ale upozorňuje, že žádné zpřísnění zákona nezastaví zločince, kteří se budou chtít ozbrojit nelegálně a spáchat se zbraní protizákonný akt. „Vláda by se měla spíš věnovat nelegálním zbraním. V Česku je tři sta tisíc držitelů zbrojních průkazů a jen pár jednotlivců z nich něco způsobí,“ argumentuje poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…