Svět není růžový a bude jen hůř, prohlásil v ČT příslušník Cizinecké legie. Lidem radí...

19.03.2015 21:25

Na počátku devadesátých let vstoupil Stanislav Gazdik do Cizinecké legie, kde se prosadil jako ostřelovač, přičemž se účastnil misí v Evropě i v Africe. Dnes vede soukromou bezpečnostní firmu a říká: Svět není růžový, žijeme v betonové džungli a bude jen hůř. Lidé by se měli učit bránit. Kdyby prošli určitým výcvikem, teoreticky se podle jeho názoru mohly bránit i oběti střelby v Uherském Brodě. Prozradil také, jak poznáte, že v konfliktu stojíte na té správné straně.

Svět není růžový a bude jen hůř, prohlásil v ČT příslušník Cizinecké legie. Lidem radí...
Foto: ČTK/AP AP
Popisek: Libyjský povstalec po dobytí sídla Muammara Kaddáfího v centru Tripolisu

Hned na úvod zhodnotil šance Čecha uneseného v Libyi. "Přál bych si, aby ty šance byly co nejvyšší, ale je to ošemetná situace," poznamenal. V místě únosu prý selhala prevence bezpečnosti. Jednotky, které dbají o bezpečnost v podobných rizikových místech, upadly možná do nebezpečné rutiny.  Ve studiu také zaznělo, že Češi mohou za určitých podmínek legálně sloužit i v Cizinecké legii. Pokud ten člověk souhlas nemá, mohl by mít problémy. Gazdik byl v legii od roku 1991 do roku 1998 a v té době se vzdal i českého občanství, aby se nedostal do problémů se zákonem.

Chybí nám zásadní informace

"Já si úplně nemyslím, že by bylo dobré platit výkupné, protože víme, že každé výkupné posiluje teroristickou skupinu," pokračoval. Islámskému státu jde ale v zásadě o jediné - ničit.

Pokud jde o osvobozování rukojmí, samo Česko by na to zřejmě nemělo prostředky, a to nejen na zajištění dopravy rukojmích z místa. Chybí nám zásadní informace. "Pokud nemáte informace zevnitř a nevíte, kolik je ozbrojenců, naplánovat údernou akci je složité," upozornil.

Lidé se musí rozhlížet kolem sebe

Firmy, které zaměstnávají "kontraktory", často vybírají mezi bývalými vojáky, protože jim to ulehčuje situaci. Standardně prý bývá podmínkou i trestní bezúhonnost, ale malé firmy nad touto podmínkou občas přivírají oči. Muž, který žil ve Francii patnáct let, má za to, že by se měly zpřísnit podmínky pro kontraktory, zvláště vzhledem k existenci Islámského státu. Země galského kohouta se podle jeho názoru obtížně vypořádává s imigranty, protože z ghett jsou dnes často zóny, do kterých se nedostane policie ani záchranáři.

Gazdik prozradil, že byl celkem na 11 misích, přičemž cílem většiny z nich bylo zachránit některé lidi. S touto zkušeností se domnívá, že by se každý člověk měl trochu starat o sebeobranu a namístě je i opětovně zvýšit povědomí o obraně vlasti. Z jeho úst také zaznělo, že se lidé mohli bránit i v případě střelby v Uherském Brodě. Základem je být připraven." Útočník mohl přijít uvolněně, ale spíš vešel už v nějakém napětí, takže lidé mohli upozornit na jeho podezřelé chování a mohli se dát třeba na útěk," poznamenal.

Host je přesvědčen, že dnešní svět lze popsat jako betonovou džungli, která bude stále tvrdší. "Nedělám si iluze, že svět bude skvělý. Bude tvrdší," zdůraznil. Na to je podle jeho názoru třeba připravovat i děti. Vést je ke sportu, k rozhlížení se kolem sebe, k akci, ale také k čestnosti. Za poněkud alarmující považuje skutečnost, že některé dovednosti schází i policistům. Sám prý doučuje i členy bezpečnostních složek.

V závěru Gazdik prozradil, že mezi lety 1989 až 1990 prošel základní vojenskou službou a následně vyjádřil přání pokračovat v silách NATO nebo u policie, ale narazil na administrativní obtíže, pro které se rozhodl odejít k Cizinecké legii. Na první misi byl v Sarajevu v roce 1991. A jak se srovnával se střílením na lidi? "Asi tak nějak, pokud po vás někdo střílí, tak určitě není nevinen," konstatoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…