Svět podle Foldyny. Poslanec ČSSD představil své vize pro Ústecký kraj, kde chce hejtmanovat

11.03.2016 8:02

Sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Foldyna chce podle páteční MF Dnes vytvořit jakýsi stát ve státě na severu Čech. Je odhodlán v Ústeckém kraji zvítězit v krajských volbách a následně zavést dělnické jízdenky ve vlaku či fond, který by měl udržet mladé lidi v kraji. Není však úplně jasné, kde na to chce vzít finanční prostředky.

Svět podle Foldyny. Poslanec ČSSD představil své vize pro Ústecký kraj, kde chce hejtmanovat
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jaroslav Foldyna na mítinku v Lounech

„V sociální demokracii ho příliš vážně neberou. Loni neuspěl při kandidatuře na místopředsedu strany a slyšet příliš není ani o jeho platformě Doleva. O to víc se však chce děčínský poslanec Jaroslav Foldyna předvést letos na podzim v Ústeckém kraji. Chce zde vyhrát volby, stát se hejtmanem a pak na severu Čech vytvořit jakýsi malý stát ve státě,“ píše deník.

Inspiroval se plány dosavadního slovenského premiéra Roberta Fica. Senioři by v kraji jezdili vlakem zadarmo. Studenti a zaměstnanci by se pak mohli těšit na minimální jízdné, které by odpovídalo platům v Ústeckém kraji. Ty se podle poslance pohybují na úrovni 14 až 15 tisíc korun hrubého. Kolik by taková dělnická a studentská jízdenka stála však zatím není úplně jasné. Mohlo by pomoci, kdyby k projektu přistoupily i sousední Liberecký a Karlovarský kraj. Pokusí se o tom přesvědčit své kolegy hejtmany, až vyhraje. O tom, že vyhraje, nepochybuje. „Když hraje někdo fotbal, občas mu stačí, že se zúčastní. Já jsem boxer, takže jdu vyhrát,“ tvrdí sebevědomě.

Stranou jeho pozornosti nezůstaly ani plány, které se zrodily ještě za vlády premiéra Miloše Zemana z přelomu tisíciletí. Jde o tzv. projekt Severozápad. „V roce 2000 díky němu přišlo nějakých 700 milionů korun na infrastrukturu měst a obcí. Teď sice do kraje jdou peníze z Evropské unie, ale to nestačí, zvláštní rozpočet pro Ústecký, Liberecký a Karlovarský kraj by mělo mít i Ministerstvo pro místní rozvoj,“ představuje si.Jeho představy o rozvoji kraje tím ale ani zdaleka nekončí,

Plánuje také založení jakéhosi stabilizačního fondu, který by udržel mladé vysokoškoláky v kraji, Přispívaly by do něj firmy. Možný příští hejtman by se rád obrátil i na nějakou banku. Věří, že do fondu získá počáteční kapitál.

Opoziční poslanec Martin Plíšek z TOP 09 však kolegovi doporučil, aby své plány projednal napřed alespoň v ČSSD. Foldyna totiž počítá např. i s tím, že by rodiče měli nést odpovědnost za zločiny, které spáchaly jejich děti mladší patnácti let. Za smysluplnější by Plíšek považoval snížení trestní odpovědnosti

Stávajícího komunistického hejtmana v kraji Oldřicha Bubeníčka považuje za slušného člověka a teoreticky by spolu mohli pokračovat v koalici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…