Svět se řítí z kopce. A nejde jenom o migranty. Slavný fyzik Hawking upozorňuje na ještě větší nebezpečí

19.02.2017 17:12

Nepříliš optimisticky se o naší budoucnosti rozepsal světově uznávaný vědec Stephen Hawking. Obává se, že jsme v nejnebezpečnějším bodu. Uvedl to v eseji pro The Guardian, o níž nyní informuje server Echo24.cz.

Svět se řítí z kopce. A nejde jenom o migranty. Slavný fyzik Hawking upozorňuje na ještě větší nebezpečí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ilegální tábor zvaný "džungle" opouštějí jeho obyvatelé

Hawking ve svém textu mimo jiné také vyzývá světové špičky ke spolupráci. Obává se, že budoucnost vypadá bledě, nebudeme-li držet za jeden provaz. Upozorňuje rovněž na důsledky současné světové politiky, kdy se například venkovská chudina stěhuje do už tak plných měst. „Jen aby zjistila, že tam na ni nečeká ráj jako z fotek na Instagramu. A pak jde dál, za moře, aby se přidala k ještě početnější vlně ekonomických migrantů v honbě za lepším životem,“ uvedl. Nové požadavky na infrastrukturu i ekonomiku v zemích, do kterých přicházejí, pak podle něj podkopávají toleranci a přilévají olej do ohně politickému populismu. 

Původní text ZDE.

Bez povšimnutí nezůstávají u Hawkinga ani propastné rozdíly mezi bohatým západem a chudým východem či bohatým severem a chudým jihem. A snaží se přijít i na příčinu, proč lidé nakonec zvolili prezidentem USA Donalda Trumpa či se vyslovili pro Brexit. Kvůli silné nerovnosti, kdy mizí nejen životní standard, ale i jejich schopnost se uživit, myslí si. 

„Pokud společnosti a celé ekonomiky nebudou držet krok s aktuální úrovní migrace, musíme se o to víc snažit podpořit globální rozvoj – je to jediná šance, aby stěhovavé miliony lidí hledaly svou budoucnost i doma,“ dodal s tím, že migrační krize však není ani zdaleka jediným problémem lidské populace.  

„Čelíme obrovským environmentálním výzvám – například změnám klimatu, nevyvážené produkci jídla, přelidnění, ničení celých živočišných druhů, epidemickým nemocem i znečištění moří,“ dodal se slovy, že bychom naši jednu jedinou planetu měli chránit.

Světoví lídři by si měli podle jeho slov přiznat, že selhali a nadále selhávají. „Věřím, že to zvládneme,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…