Svět se s Trumpem vrací do normálu a realismu, sleduje Alexandr Tomský

02.03.2017 16:37

O návratu amerického prezidenta Donalda Trumpa k realismu se rozepsal politolog a nakladatel Alexandr Tomský na serveru PravýBřeh.cz.

Svět se s Trumpem vrací do normálu a realismu, sleduje Alexandr Tomský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Alexander Tomský

„S Donaldem Trumpem přichází konec Pax Americana. Vracíme se k systému národních států,“ uvedl ve svém článku Tomský. Zároveň dodal, že ačkoliv se Trump ostře vymezil proti ideologii svého předchůdce Baracka Obamy, v názoru na úlohu Ameriky ve světě mají oba mnoho společného.

„Každý po svém totiž představuje ústup z role globálního garanta světového pořádku, jež vycházela z osvícenské politické víry v důstojnost člověka, vládu zákona, demokracii a kult jednotného lidstva,“ zmínil.

Následně uvedl, že Američané se mýlí, domnívají-li se, že stačí kdekoli zavést liberální demokracii, jako by neexistovaly hlubší kulturní předpoklady, jež by takový vývoj umožnily. A udělal i exkurzi do historie.

Původní text ZDE.

„Britští osídlenci v Americe založili protestantskou kolonii, jež až do šedesátých let z mnoha etnik úspěšně vytvářela nesmírně pracovitý a jednotný národ. A paradoxně tehdy, když se tento model začal pod ideologií multikulturalismu rozpadat, získali Američané představu, že jsou předvojem jednotného lidstva a mají šířit demokracii po světě,“ zmínil Tomský s tím, že až do druhé světové války se Američané spokojili s pasivní zahraniční politikou.

„Jejich víru, že jsou nástrojem Prozřetelnosti, ale potvrdilo vítězství nad nacismem i následná nebývalá prosperita. Nebezpečí komunistické světovlády pak způsobilo, že se americká politická třída odhodlala přijmout globální roli. Tradiční zdrženlivost vzala za své a Spojené státy založily NATO a další organizace na obranu západního světového pořádku,“ dodal.

Trumpovo vítězství nad úvěrovou krizí zdiskreditovaným kosmopolitním establishmentem je podle jeho slov popřením misijního poslání Ameriky. „Přednost teď má mít starost o domov. Velikost Ameriky se po čase neměří angažováním ve světě, ale spočívá v tom, zajistit doma dobrý život všem svým občanům. Obama to zkoušel sociální politikou dotací, Trump usiluje o politiku obchodní – mírné daně a regulace a částečná ochrana národního trhu. Prezident je přesvědčen, že v roli mezinárodního policajta i ve světovém obchodním systému Amerika těžce prodělávala,“ uzavřel se slovy, že Trump však uznává národy, hranice a suverenitu států, což je návratem k realismu, jenž se pod vlivem kultu lidstva už začal hroutit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…