Svět si nás neváží. Pryč s komunistickými manýry. Jaromír Štětina se chystá odmítnout pozvání premiéra

24.02.2017 18:35

Europoslanec Jaromír Štětina v pátečních Dvaceti minutách Radiožurnálu konstatoval, že válka je svinstvo. Vyjádřil se také k návrhu na vydání mezinárodního zatykače, který vzešel z ázerbájdžánského Baku a nakonec promluvil o Rusku, kde jsou za mřížemi drženi tisíce politických vězňů, o kterých svět moc neví.

Svět si nás neváží. Pryč s komunistickými manýry. Jaromír Štětina se chystá odmítnout pozvání premiéra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Jaromír Štětina

„Režim v Baku v podstatě rozpoutal takovou kampaň proti všem, kteří naruší území, a já jsem s tím vstoupil do Náhorního Karabachu,“ prozradil Štětina. Jel do Náhorního Karabachu, aby situaci sledoval coby pozorovatel, a nebyl sám. „Byli tam Američané, Norové, viděl jsem tam jednoho Pákistánce dokonce,“ doplnil host.  

„To, co udělal Ázerbajdžán tím zatykačem, to v podstatě byla chyba. ... Protože se znovu otevřela otázka Náhorního Karabachu,“ prohlásil host. Pokud jde o zatykač, bude záležet na Interpolu, zda vyhoví žádosti z Baku. Europoslanec nemůže předvídat, jak to dopadne.

„A jak se liší situace v Náhorním Karabachu, kde bojují separatisté, od separatistů na Donbase,“ ptala se moderátorka Karolína Koubová. „Když jste politik, tak máte možnost postavit se na jednu nebo na druhou stranu. Válka je svinstvo a já jsem se tady postavil na stranu Karabachu, protože v té válce na počátku 90. let zemřelo mnoho mých kamarádů,“ prozradil Štětina. Náhorní Karabach v podstatě přiřkl Ázerbájdžánu Stalin a Štětina odmítá respektovat vůli tohoto tyrana.

Politik má za to, že by si Ázerbájdžán zasloužil uvalení sankcí ze strany EU za to, jak se Baku chová k Náhornímu Karabachu. Śtětina si ovšem je vědom toho, že požadavek na uvalení sankcí na Ázerbájdžán je neprůchodný. Už proto, že Náhornímu Karabachu schází mezinárodní uznání.

Dříve si nás svět vážil

Ve druhé polovině pořadu se Štětina věnoval situaci v Rusku. Jeden ruský politický vězeň Ildar Dadin je volný. Nejvyšší soud Ruské federace ho osvobodil po mezinárodním tlaku. Jenže jedním mužem to podle Štětiny nekončí. „Tam jsou tisíce politických vězňů, o kterých se prostě neví, jsou to neznámí hrdinové,“ prohlásil Štětina.

Host zalitoval toho, že Česká republika opustila svou doménu v zahraniční politice – obhajobu lidských práv. Svět si nás pro to vážil. „Nyní si nás neváží, protože jsme obranu lidských práv hodili přes palubu. Ale ono nejde jen o Dadina, ale i o Ázerbájdžán. V Baku to páchne ropou,“ rozčílil se politik nad tím, čemu se dnes dává přednost. Ropě navzdory bychom neměli Ázerbájdžánu ustupovat.

Nakonec se vyjádřil k myšlence premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), že tzv. bohumínské usnesení, které sociálním demokratům zapovídá spolupráci s komunisty, je přežité. Kvůli tomuto prohlášení se Štětina chystá odmítnout pozvání premiéra na společnou schůzku s europoslanci. 

„Nemůže mě to obohatit, protože já si nemám co říct s nikým, kdo chce vládnout s komunisty. Premiér musí být chlap, který se tomu musí postavit a musí udávat hlavní tón, jenže to premiér Sobotka nedělá,“ zlobil se Štětina.

„Zejména je třeba té mladé generací říkat, že stejně jako se sovětské zlozvyky přenášejí do dnešního Ruska, tak se stejně ty komunistické manýry z Československa přenášejí i do dnešní České republiky,“ doplnil. „A nebylo by dobré, abyste tohle premiérovi řekl?“ ptala se okamžitě moderátorka. „Já doufám, že pan premiér třeba poslouchal tenhle pořad, tak jsem mu to v podstatě už řekl,“ uzavřel Štětina své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…