Svět už nikdy nebude takový jako před finanční krizí. Na CEVRO Institutu o tom pohovořil významný ekonom z OECD

19.04.2015 21:05

Na politicko-ekonomické konferenci na CEVRO Institutu byli účastníky předseda výboru pro hospodářský rozvoj v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj William White, rektor vysoké školy profesor Josef Šíma nebo předseda organizace Open Europe Berlin Michael Wohlgemuth. Hovořilo se o rakouském ekonomickém modelu a svobodě myšlení. Na akci vystoupil i viceguvernér ČNB Mojmír Hampl.

Svět už  nikdy nebude takový jako před finanční krizí. Na CEVRO Institutu o tom pohovořil významný ekonom z OECD
Foto: Radim Panenka
Popisek: William White (OECD) a viceguvernér ČNB Mojmír Hampl na konferenci CEVRO Institutu

Hlavním cílem konference bylo oživení myšlenky rakouského ekonomického modelu a svobodného myšlení, které bylo v Evropě aktuální počátkem dvacátého století, poté však prý pomalu vymizelo. Hlavní aktéři konference se snaží při každoročních pořádaných debatách oživit tyto myšlenky a zároveň je vnuknout mladým studentům, kteří by byli pilířem tohoto programu.

Tématem debaty, jak již na začátku avizoval Josef Šíma, byla „monetární politika po finanční krizi“. Pro toto téma byl řečníkem nad jiné povolaným Mojmír Hampl, viceguvernér České národní banky.

Ten se na úvod omluvil, že dorazil bez kravaty, a obrátil to v žert: „Rozhodně to neznamená, že bych podporoval hnutí Syriza.“ Právě představitelé řecké vládní strany totiž prosluli takto neformálním oděvem.

Monetární politika je podle něj základem jakékoliv ekonomiky, a proto považuje úvahy o jejím vývoji za naprosto zásadní. Pak shrnul vývoj monetární politiky během posledních deseti let, tedy celou finanční krizi, a postěžoval si, že se prosazovalo čím dál více administrativních zásahů do monetární politiky.

Podle něj je skutečně nezbytné se poučit a k finančnímu sektoru přistupovat citlivěji, než tomu bylo před krizí, ale není možné, aby to vedlo ke stoupající regulaci. Svobodná monetární politika podle něj může posloužit i ke stabilizaci ekonomiky.

Po něm už vystoupil hlavní host konference, profesor Wiliam White, expert OECD. Na úvod uvedl, že s řadou východisek Mojmíra Hampla souhlasí. Pak rovněž zrekapituloval historii finanční krize, přičemž zdůraznil, že v roce 2008 jsme podle něj byli svědky mnoha krizí současně. Lidé podle něj před krizí skutečně hodně riskovali.

Pak pohovořil o současné situaci, která podle něj rozhodně není optimistická. Zmínil ekonomické problémy Ruska, Číny i Spojených států. A došel k závěru, že nezbytnou cestou dalšího vývoje je posílení mezinárodní monetární spolupráce.

Monetární politika podle něj před rokem 2008 selhala. Nedokázala správně reagovat na výzvy z ekonomiky, což se projevilo mnoha „bublinami“.

Centrální banky by se podle něj měly ze svých chyb poučit, ale rozhodně by neměly podléhat politickým objednávkám. Jejich úkolování se podle něj rovněž neukázalo jako vhodné.

reklama

autor: ste

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…