Světaznalý doktor Campbell po vraždě ruského opozičníka: V USA se dějí podobné věci, jen se o nich nepíše

01.03.2015 11:42

Vražda ruského prominentního opozičníka Borise Němcova okamžitě vyvolala řadu spekulací, komu má sloužit. Mezinárodně působící analytik Jan Campbell se pro ParlamentníListy.cz zamyslel nad souvislostmi posledních dní. Tam bylo jednoznačně nejčastějším tématem dodání zbraní Ukrajině, pro které může být image Ruska jako země, kde se vraždí političtí oponenti, klíčovým faktorem. Zejména když se jinak zdá, že sankce Rusko nijak výrazně nerozkývávají.

Světaznalý doktor Campbell po vraždě ruského opozičníka: V USA se dějí podobné věci, jen se o nich nepíše
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Zavražděný kritik Kremlu Boris Němcov

Před osmi roky byla zavražděna Anna Politkovskaja. Stalo se tak v den narozenin Vladimira Vladimiroviče Putina. Stalo se tak před jeho významným mnichovským vystoupením na bezpečnostní konferenci. Během tohoto vystoupení dal prezident Putin všem veřejně a jasně najevo, že se bezpečnostní struktura poválečné Evropy pomalu a jistě hroutí a hospodářská renesance Ruské federace převzala žezlo nad kosou a kladivem Jelcinovy éry. K této éře patřil i za podobných okolností zavražděný Magnitskij, kvůli kterému začalo první kolo sankcí. K Jelcinově éře patřil i v pátek v noci zavražděný opoziční politik Boris Němcov.

Němcov byla, jako mnozí v politice, osobnost rozporná. To platí i pro jeho osobní život a obdiv mimo jiné k mladým dámám. Jedna z takových krasavic, mimo jiné Ukrajinka, která přiletěla na setkání do Moskvy z Kyjeva, šla s Němcovem na procházku po osudném mostě, ze kterého je mimo jiné překrásný výhled na Kreml. Ukrajinská krasavice - modelka se tak chtěně nechtěně stala očitou svědkyní vraždy. Jsem zvědav, co viděla, věděla a nakonec řekla vyšetřovatelům.

K těm pozitivním konáním Němcova počítám jeho výzvu během demonstrace v Moskvě před několika roky, i když si nejsem jist, zda ji udělal na základě politické zralosti nebo osobního strachu. Nehledě na tuto skutečnost Němcov zůstal až do poslední chvíle opoziční osobností nejvíce známou na Západě. A to nehledě na to, že neměl v posledních letech žádný přímý či nepřímý vliv na velkou politiku Kremlu. Němcov nebyl nepřítelem Kremlu, kterého by Kreml musel zavraždit. Nepřítelem není ani Navalnyj.

Nebudu spekulovat, kdo objednal a kdo vykonal tuto odpornou vraždu. Chci věřit, že ruské bezpečnostní složky budou tentokrát rychlejší při identifikaci vraha, když již ne při identifikaci objednavatele vraždy, než tomu bylo v minulosti. Mám naději, že bude politická vůle a odhodlanost sdělit veřejnosti i nepříjemnou pravdu se všemi následky. Do té doby budou kolovat spekulace a komentáře, které budou z jedné strany hledat autora a vykonavatele objednávky v blízkosti zahraničních lídrů vnitřních diverzních kolon RF, kterých je pořád ještě mnoho. To znamená CIA, MI 6, ukrajinská KGB a podobné struktury včetně ruských pravicových a ukrajinských budou v podezření. V případě opravdového zaúkolování se budou odpovědní muset modlit. Trest bude tentokrát zcela určitě následovat. To již proto, že se nejenom Ruská federace, ale i my v Evropě prakticky nacházíme ve válce.

Ať chceme nebo nechceme, vražda se uskutečnila ve spojení s ročními oslavami Majdanu v Kyjevě a krátce před plánovanou demonstraci opozice v Moskvě. O ní jsem psal v ParlamentníchListech.cz asi jako první v ČR na začátku února tohoto roku. Demonstrace se měla uskutečnit pod vedením Navalného s požehnáním Chodorkovskeho. Chodorkovskému se den před vraždou Němcova zalíbil únorový Albion, kam odletěl pravděpodobně ze Švýcarska. Ať chcieme nebo nechceme, nabízí se mi spojení vraždy nejenom s Majdanem a plánovanou demonstrací, ale i aktuálním děním na Ukrajině. Ohlášený podpis smlouvy na koupi zbraní se podobá jízdě na velbloudu. A obchodu s nějakým arabským obchodníkem s velbloudy. Vražda v Moskvě bude sloužit jako důkaz, že i v RF se vraždí opozičníci, a proto je potřeba vyzbrojit Ukrajinu, aby se mohla úspěšně bránit režimu, vraždícímu opoziční neoliberální politiky. To vše zapadá do mongolského přísloví, které praví, že jízda na velbloudu, těhotenství a láska tvoří trojici, kterou nelze před nikým skrýt.

Stejně tak se nedá skrýt několik důležitých čísel (úroková sazba v RF 15 procent, oficiální kurz rublu / euro 74,36,  rezervy bankovního zlata RF k 6. 2. 2015 v USD – 374,7 miliardy, cena zlata na úrovni 1.000 USD za unci stále ještě dovoluje ruským těžařům pracovat se ziskem a další) a skutečností, které potvrzují, že bez ohledu na hospodářské a politické sankce RF a politiku prezidenta Putina stále žijí a těší se 86procentní podpoře obyvatelstva. Západní novináři a politici si mohou na základě takové podpory klidně myslet, že v RF žijí většinově masochisti. Takže osobně počítám s tím, že v souladu se sociálním cítěním, spravedlností a touhou po míru páru USA - EU bude nejenom ruské opozici nabídnuta intenzivnější západní léčba.

První prohlášení k vraždě Němcova z USA, UK, Kanady, Austrálie dávají jasně najevo, že máme co dělat s jasnovidci, kteří nepotřebují být na místě, aby ihned věděli, kdo je vrahem a jeho úkolářem. Další sankce budou proto následovat. To i proto, že na adopci a převychování těžce nemocné Ukrajiny a ani obyčejných Rusů nejsou na západě peníze. To i proto, že Západu došlo, že Ukrajina je pro Ruskou federaci v jakékoli situaci a stavu tragédií. Samozřejmě by bylo výhodnější pro USA adoptovat zdravější Ruskou federaci, v ideálním případě bez občanské války na Ukrajině a podobných jevů v Evropě. Poslední návštěva akademického prostředí v Ruské federaci mi mimo jiné potvrzuje, že nic dobrého nás v blízké budoucnosti nečeká. Dokonce i intelektuálové si konečně uvědomují, že slabá ruka Janukovyče v rozhodující chvíli ve spojení s Majdanem, která věřila EU ministrům, přinesla ztrátu tisíců nevinných životů na Ukrajině. Putin bude přinucen Západem nedovolit, aby se ukrajinské dění přeneslo do Ruské federace. Opozice v opravdové demokracii nemá nic společného s opozicí, která hledá vojenský konflikt.

Závěrem připomínám osud investigativních novinářů, ke kterým zcela určitě nepatřím formálně ani neformálně. Po vyhlášené válce USA proti terorismu, po útoku na newyorská Dvojčata, američtí investigativní žurnalisté zmizeli z tohoto světa za doposud nevyjasněných okolností během dvou dnů. Tu autonehoda, tu náhlá smrt. Demokracie sem, demokracie tam. Připomínám proto, že každý život je cenný, je potřeba ho ctít a chránit. V tomto smyslu vyjadřuji soustrast pozůstalým Borise Němcova, protože vím z osobní zkušenosti, co znamená ztráta blízkého člověka. Vyjadřuji naději, že se naši političtí lídři vrátí k logice posuzování situací a opustí pole iracionality při hledání řešení a rozhodování. Analýza situace v Ruské federaci a Ukrajině nenabízí přesvědčivý objektivní důvod pro vraždu Němcova. Přesto se vražda uskutečnila. Je to přesvědčivý důkaz síly současné iracionality v posuzování a rozhodování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Campbell

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…