Světová média informují o Vaculíkově smrti, připomínají 2000 slov

06.06.2015 23:17

Úmrtí spisovatele a novináře Ludvíka Vaculíka dnes oznámily přední světové tiskové agentury. Připomínají zejména jeho autorství manifestu Dva tisíce slov, které americká AP označila za klíčový dokument pražského reformního hnutí z roku 1968. Vaculíkův dokument podle agentury přispěl k rozhodnutí Kremlu vpadnout do Československa.

Světová média informují o Vaculíkově smrti, připomínají 2000 slov
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

AP připomíná, že Vaculík napsal svůj manifest na podporu demokratizačního hnutí, které začalo po nástupu Alexandra Dubčeka do čela komunistické strany. "Dokument s výzvami ke svobodě slova a odstranění zkostnatělých partajníků podpořily statisíce lidí. Podle Vaculíka bylo nezbytné reformy dokončit, protože jinak bude pomsta starých mocností krutá," uvedla agentura.

Zpráva o Vaculíkově smrti měla dnes ohlas i v Americe

Francouzská agentura AFP označila Vaculíka za nesmlouvavého kritika československého komunistického režimu. Připomíná zejména jeho román Sekyra o ztracených iluzích komunistického novináře, který spisovatele proslavil. Německá DPA uvádí, že Vaculík byl spolu s bývalým českým a československým prezidentem Václavem Havlem signatářem Charty 77 a v éře normalizace publikoval díla zakázaných autorů. Píše, že Vaculík obdržel řadu ocenění včetně mírové ceny v německém Osnabrücku v roce 1997. Rakouská agentura APA napsala, že Vaculík byl v letech před sovětskou invazí členem komunistické strany. "Po srpnu 1968 ale upadl v nemilost a jako disident byl trvale pod dohledem bezpečnostních složek. V Edici Petlice publikoval na 400 děl zakázaných spisovatelů," konstatovala APA.

Zpráva o Vaculíkově smrti měla dnes ohlas i v Americe. Informaci publikovaly na svém twitterovém účtu televize ABC nebo rozhlasová stanice Hlas Ameriky. Informace o smrti československého disidenta publikovalo mnoho evropských zpravodajských serverů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…