Světoznámý režisér Stone: Revoluce na Ukrajině je patrně práce CIA. Opakuje se mnohokrát osvědčený scénář

03.01.2015 11:35

Mezi ty, kteří vidí v ukrajinské revoluci stopy práce CIA, se zařadil známý hollywoodský režisér Oliver Stone. Po své návštěvě Ruska napsal na svůj Facebook: „Když vytvoříte dostatečný chaos tak, jak jej vytvořila CIA v roce 1953 v Íránu, v roce 1973 v Chile a nespočet dalších případů, pak můžete svrhnout i legitimní vládu. Jedná se o jemnou sílu (soft power) nazývanou ´Změna režimu 101´,“ uvádí. O Stonově pohledu informuje server Literárky.cz.

Světoznámý režisér Stone: Revoluce na Ukrajině je patrně práce CIA. Opakuje se mnohokrát osvědčený scénář
Foto: Oliver Stone
Popisek: Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a americký filmový režisér Oliver Stone

Stone byl v Rusku připravit natáčení příběhu o Edwardu Snowdenovi a setkal se tam s bývalým ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem. Po čtyřhodinovém rozhovoru na svůj facebookový profil napsal o vměšování CIA. Rozhovor byl podle Literárek.cz uskutečněn pro natáčení dokumentu, který produkuje Ukrajina.

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Miroslava Kalouska (+ z 2. 10.),  Martina Balcara, Jiřího Peheho (z 26. 11.) + (z 11. 9.) + (z 30. 7.) , Jefima Fištejna, Jiřiny Šiklové (ze 14. 12.) (+ 22. 7.) ,  Grigorije Paska (+21. 10.) Michaela Kocába (z 3. 12.) (+ z 8. 11.+ z 5. 7. a 15. 3.), Alexandra Vondry, Čestmíra HofhanzlaKarla Schwarzenberga (z 3. 10.) + (ze 14. 8.)  Petra Pitharta, Ivana Gabala, Bohdana Zilynského, Cyrila Svobody (+ z 22. 8. + z 1. 9.) Stanislava Chernilevského, Andreje Zubova, Václava BartuškyMartina Bursíka (z 2. 12.) (+ z 6 .10.z 6. 8. a z 23. 6.), , Karla Janečka, Pavla Žáčka (+ z 10. 9.), Jana Urbana, Daniely Kolářové, Petra Gazdíka, Alexandra Tomského (+ 2. část), Michala Kučery, Romana Šmuclera, Jiřího Peheho (z 11. 9.), Romana Jocha (ze 7. 8.) + (9. 9. + 8.12.) Jiřího Pospíšila, Marka Ženíška, Přemysla SobotkyJohna Boka, Petra Fialy, Maji Lutaj, generála Miroslava Žižky, Pavla Šafra, Františka Janoucha, Vladimíra Hanzela, českých umělců, Bohumila Doležala, Zdeny Mašínové (z 21. 8.), Michaela Romancova, Anatolije Lebeděva, Františka Laudáta, Jany Černochové (+ z 24. 10.Alexandra Kručinina, Milana Hulíka, doc. Jaroslava ŠebkaHynka Kmoníčka, prof. Václava Hampla, Vladimíra Hučína, Jana Vidíma, Jaroslava Lobkowicze, Gabriely Peckové, Daniela Kroupy, Tomáše ZdechovskéhoFrantiška BublanaKarla Hvížďaly, Marty Kubišové, Petry Procházkové, šéfky hnutí Femen, Zdeny Mašínové (z 21. 5.), Ondřeje Benešíka (+ z 23. 10.), Džamily Stehlíkové (21. 11.) či Jana Vituly.

Stone prý poukazuje na to, že Viktor Janukovyč byl legitimním ukrajinským prezidentem a naráz 22. února jím nebyl. „Vše nasvědčuje skutečnosti, že ostřelovači, kteří zabili 14 policistů a zranili 45 demonstrantů, přišli odjinud, což může souviset s provokacemi třetí strany. Svědci, mezi kterými je prezident Janukovyč a policejní činitelé, věří tomu, že se jedná o cizí provokaci, za kterou jsou odpovědné západní síly se stopami CIA,“ říká k situaci, která předcházela Janukovyčovu rychlému odchodu ze země.

Celý článek ZDE.

Oliver Stone tak jako jíní ukazuje na podobné scénáře z minulosti. Například ke změně Chávezova režimu ve Venezuele v roce 2002, kdy na jeho příznivce a protivníky rovněž stříleli neznámí snajpři ze střech administrativních budov, nebo když začátkem minulého roku byl organizován pokus svrhnout zákonně zvoleného venezuelského prezidenta Madura za pomoci demonstrantů. „Když vytvoříte dostatečný chaos tak, jak jej vytvořila CIA v roce 1953 v Íránu, v roce 1973 v Chile a nespočet dalších případů, pak můžete svrhnout i legitimní vládu. Jedná se o jemnou sílu (soft power) nazývanou ´Změna režimu 101´,“ píše americký režisér. V samém závěru pak píše o „skrz naskrz špinavém příběhu“, který má tragické následky.

Stone věří, že se ukáže pravda

Oliver Stone své závěry vyvozuje, jak sám přiznává, ve shodě s analytikem Pepem Escobarem, který tvrdí, že v ekonomickém zájmu USA je vyvolat v Evropě pnutí, aby se tento kontinent nestal pro Američany konkurenceschopným.

Slavný tvůrce podle svých slov nepochybuje o americkém vměšování do záležitostí Ukrajiny. „Západ stále s dominantností tvrdí, že Rusko je na Krymu, zatímco skutečností je, že USA jsou na Ukrajině. Na Západě se do éteru nevypouští pravda. Jsme svědky neskutečně a perverzně překrucované historie, která se odehrává stejně jako za Bushova přediráckého období s tvrzením o existenci zbraní hromadného ničení. Věřím, že nakonec na Západě vyjde najevo pravda a doufám, že nastane čas k zastavení dalšího šílenství,“ cituje server Literárky.cz z Facebooku režiséra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…