Světu dál dominují USA, míní politický geograf. A v Sýrii prý velmi oceňují Česko

29.09.2015 22:58

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček, bývalý náčelník Generálního štábu AČR, generál v záloze Jiří Šedivý, a politický geograf FSV UK Martin Riegl v úterních Událostech, komentářích České televize analyzovali situaci v Sýrii. Kmoníček vyzdvihl roli Prahy v krizi, dostalo se nám prý nemalého ocenění. Šedivý a Riegl ale obratem mírnili přemíru nadšení.

Světu dál dominují USA, míní politický geograf. A v Sýrii prý velmi oceňují Česko
Foto: Washington Post
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Kmoníček do vysílání v ČT vstoupil přímo z New Yorku a prozradil, že by dohoda o příměří mezi syrskou vládou a opozicí mohla být podepsána v Praze. „Je to ocenění role České republiky, která zůstává otevřeným komunikačním kanálem,“ pochvaloval si. Česká ambasáda je jednou z mála západních ambasád, které v Sýrii ještě působí, takže její role je nemalá. „Ke konečnému dokumentu je ale ještě velmi, velmi daleko,“ varoval.

K multipolárnímu světu máme prý ještě daleko

Všem už je prý teď jasné, že bez větší ruské účasti, ale i bez podstatné role Íránu se řešení syrské krize neobejde. Za logické potom Zemanův spolupracovník považuje propojení ukrajinské otázky s otázkou syrskou. Z ruského pohledu je to tedy logické. Ruští diplomaté nepochybně očekávají, že za vstřícnost v Sýrii bude následovat určitá vstřícnost na Ukrajině.

Ve studiu České televize zasedli Šedivý a Riegl. Prvně jmenovaný konstatoval, že se vyřešení situace v Sýrii rozhodně neobejde bez pozemní operace, kterou možná uskuteční syrská armáda, možná i armády jiné, ale bude k ní muset dojít. Riegl ovšem doplnil, že Asadovo oprávnění vládnout je značně oslabeno tím, jak se choval k vlastnímu obyvatelstvu.

Na půdě OSN ale probíhá řada jednání, která by mohla napomoci k řešení krize. Na neutrální půdě se tu setkávají regionální velmoci s jednou mocností světovou. Tato slova pronesl politický geograf s poukazem na to, že stále trvá dominance USA ve světě. „K multipolárnímu světu máme pořád ještě daleko,“ vyjádřil svůj názor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…