Svobodná Evropa odhalila další úskok Moskvy

23.04.2016 18:17

Server Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda přináší článek o setkání Evropské aliance Tatarů v Brně, která je zapsaná v Bruselu a financovaná z Moskvy. Koho vlastně reprezentuje tato aliance, kterou podporuje např. dnešní europoslankyně a někdejší sovětská komunistka z Lotyšska Tatyana Ždanoka, jež se stavěla proti nezávislosti své země na Sovětském svazu?

Svobodná Evropa odhalila další úskok Moskvy
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Dva roky po záboru ukrajinského Krymu Ruskem se ukazuje, že moskevské sliby vůči tomuto poloostrovu zůstávají nenaplněny. Krymští Tataři, kteří se proti ruské anexi Krymu bouří, jsou označováni za nebezpečné separatisty a čelí tlaku.

„V Bruselu za Tatary mluví promoskevská skupina Evropské aliance Tatarů (ATA), která zapadá do plánu šíření proruských názorů v EU. „ATA je jedním z mnoha projektů ruské vlády, zapadajícího do programu ‚Ruský svět‘, jenž si klade za cíl zvýšení měkké síly Kremlu v Evropě,“ píše server. Tato ruská vládní iniciativa si klade za cíl vykreslit Rusko v co nejpozitivnějších barvách. 

Celý text najdete zde.

Upozorňuje na to Adas Jakubauskas, šéf Svazu tatarských organizací v Litvě. Ten na všechny Tatary apeluje, aby se distancovali od kroků ATA. Jerzy Shakhunevich, vedoucí Tatarského kulturního centra v Polsku, mu dává jednoznačně za pravdu. ATA označuje za politickou organizaci, která prosazuje zájmy Kremlu.

Tatarského setkání v Brně se na začátku dubna zúčastnili i Aleksandr Budayev, ruský generální konzul v Brně ,a další představitelé Ruské federace. Skupina se těší i podpoře v Bruselu. Podporuje ji např. Tatyana Ždanoka, lotyšská europoslankyně a někdejší sovětská komunistka, která nejprve vystupovala proti odtržení své země od Sovětského svazu a v moderní historii zaštítila jako mezinárodní pozorovatelka známé referendum na Krymu.

Za ATA se v roce 2015 postavil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a ocenil práci, kterou tito krajané odvádějí ve vztahu k Rusku na Západě. Spolupráci s nimi prý nepřeruší ani jednostranné sankce Západu vůči Rusku. Stejně tak vyzdvihl práci ruskojazyčných médií za hranicemi federace.

Rusko se snaží čím dál více prosazovat své zájmy a oslabovat soudržnost Západu. V poslední době se mu to daří především ve střední Evropě. Podobná varování opakovaně zaznívají od tajných služeb pobaltských zemí, ale třeba i z Velké Británie. Prokremelská média přitom neváhají sáhnout ani ke lživým článkům o zvěrstvech páchaných uprchlíky, aby podkopala pozici německé kancléřky Angely Merkelové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…