Svobodná Evropa opět nehezky promluvila o Putinovi. Mluvilo se o řezání lidí cirkulárkou, stínání hlav sekerou a bičování

03.02.2016 19:19

Redaktor Rádia Svobodná Evropa Brian Whitmore tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin společně se svými příznivci nastolili „virtuální stalinismus“. Jeho cílem je na sociálních sítích a internetu zastrašovat opozici a vůbec všechny kritické názory prostřednictvím výhrůžných článků, animací, videí apod.

Svobodná Evropa opět nehezky promluvila o Putinovi. Mluvilo se o řezání lidí cirkulárkou, stínání hlav sekerou a bičování
Foto: kremlin.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin během letošní velké tiskové konference

Whitmore tvrdí, že ruský prezident možná není Josif Stalin, ale minimálně na internetu si na něj prý rád hraje. Zmiňuje bizarní koláž, kterou na Instagram vložil čečenský vůdce a Putinův oddaný příznivce Ramzan Kadyrov. Koláž zachycuje bývalého premiéra a jednoho ze současných představitelů opozice Michaila Kasjanova a lidskoprávního aktivistu Vladimira Kara-Murzu. Na oba dva míří hledáček pušky odstřelovače krátce poté, co se ve Štrasburku zúčastnili jednání Rady Evropy, kde je Rusko členem od roku 1996.

Kadyrov ke své „kreativní koláži“ poznamenal, že si Kasjanov a Kara-Murza jeli do Štrasburku pro peníze určené ruské opozici. Whitmore zmiňuje i další bizarní důkaz oddanosti Putinových příznivců, která se objevila na webu Všeruské lidové fronty. Na zveřejněných animovaných klipech vystupuje ruský prezident coby vykonavatel spravedlnosti a bojovník proti korupci. Osobně stíná hlavu jednomu obviněnému korupčníkovi sekyrou. Další je rozpůlen cirkulárkou a sežrán psy.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Jak ve svém nedávném textu napsal expert na Rusko a profesor na New York University Mark Galeotti, Putin a jeho věrní usilují o to, aby současný režim vypadal tvrdší a odpornější, než ve skutečnosti je. Cílem je vyobrazit Kreml jako ztělesnění bezohlednosti, proti které není radno se postavit,“ píše Whitmore, který považuje zmíněné hrozivé koláže a animovaná pásma zobrazující nesmlouvavého Putina za faktický pokus vytvořit „virtuální stalinismus“. „Vzniká tak hybridní forma teroru, která zastrašuje a rozsévá strach.“

„Jde v podstatě o vzkaz vysílaný přes sociální média, že v případě nutnosti režim sáhne k represím. Vedle toho jsou schvalovány represivní zákony, jako například ten, který umožňuje bezpečnostním silám zahájit střelbu do davu demonstrantů,“ konstatuje Whitmore a poukazuje na tento týden publikovaný rozhovor s poradcem Kremlu Germanem Klimenkem, který Putinovi navrhoval, aby byli Rusové nuceni přejít ze zahraničních operačních systémů na ty vyrobené v Rusku. Kdo by odmítl, čelil by hrozbě zastřelením. Klimenko v rozhovoru potvrdil, že to myslel naprosto vážně,“ podivuje se Whitmore.

Další z Putinových blízkých spojenců zase hovořil o nutnosti zbavit se páté kolony a navrhoval, aby byli vůdci opozice zbičováni. „Bohužel někdy přejde virtuální teror ke skutečnému, jako se tomu stalo v případě zavraždění Borise Němcova téměř před rokem. Případ někdejšího premiéra Kasjanova navíc ukazuje, že stejně jako ve 30. letech v době vrcholícího stalinského teroru, i dnes si nemůže být svým životem nikdo jistý. Nikdo také neví, kdo bude další na řadě. Vše ovšem nasvědčuje tomu, že to prostě funguje,“ dodává lakonicky Whitemore.

Ruskou společnost podle Whitmorea ovládá strach a tuto skutečnost dokládá průzkumem veřejného mínění, který realizovala nezávislá společnost Levada Center. „Plných šestadvacet procent Rusů se vyjádřilo v tom smyslu, že se obávají veřejně projevovat své názory, a polovina z oslovených respondentů věří, že stejné pocity mají i ostatní. Respektovaný ruský sociolog Lev Gudkov při popisu stavu ruské společnosti připomíná tzv. stockholmský syndrom, tedy tendenci identifikovat se se svými únosci, místo toho se jim postavit. Před čtyřmi lety aktivistka Ludmila Alexejová agentuře Reuters říkala, že by Putin nejradši používal sovětské metody, což však v 21. století není možné. Vše nyní nasvědčuje tomu, že si k nim našel virtuální ekvivalent,“ uzavírá Whitmore.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…