Svobodná Evropa v roce 1968. Johnson hovořil o situaci v rádiu

17.08.2018 17:26

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl bývalý ředitel Rádia Svobodná Evropa Ross Johnson. Hovořil především o situaci v roce 1968, kdy v tehdejším Československu zanikla cenzura.

Svobodná Evropa v roce 1968. Johnson hovořil o situaci v rádiu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

„Rozhodování o redakční politice začalo už v roce 1965. V archivech máme také zachycena nejrůznější prohlášení. Ale opravdová změna přišla na začátku roku 1968,“ zmínil Johnson k tomu, jak americké vedení média reagovalo na pražské jaro.

„V roce 1968 jsem v Mnichově ve Svobodné Evropě začínal. Mezi vedením tam a českou redakcí nebyly příliš velké rozdíly. Možná byly rozpory v československé redakci samotné, ale tehdy jsem o nich nevěděl,“ zmínil Johnson. A rozhovořil se i o tom, zda se v Mnichově hovořilo o intervenci Sovětů do Prahy. 

„Myslím, že lidé v Mnichově na toto mysleli denně a mysleli na to, jak invazi odvrátit. My jako Američané jsme se snažili o zdrženlivost, nechtěli jsem ničím Sověty vyprovokovat,“ zmínil Johnson.

Rádio Svobodná Evropa bylo podle Johnsona americkým výtvorem. I přesto zde byly kategorie informací, které se nemohly vysílat. „Například informace příliš provokativní vůči Sovětům,“ dodal Johnson. „Ale proč by třeba Svobodná Evropa neměla vysílat zprávu, že tu Sověti zůstanou navždy? Nakonec ji vysílala,“ řekl také Johnson.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…