Svobodní a Soukromníci: Absolventi nepatří do fronty na úřadu práce

08.09.2016 16:15

"Primárním cílem jakékoli školy musí být uplatnitelný absolvent na trhu práce. Školy nesmí zásobovat úřady práce klienty. Zajistíme, aby střední školství, které je v gesci Moravskoslezského kraje, při otevírání jednotlivých oborů přizpůsobovalo svou nabídku potřebám firem. Při výuce budeme dbát na průběžnou praxi absolventů přímo u zaměstnavatelů, " to je jedním z cílů Moravskoslezské koalice Svobodných a Soukromníků.

Svobodní a Soukromníci: Absolventi nepatří do fronty na úřadu práce
Foto: Radomír Klein
Popisek: Radomír Klein, kandidát na hejtmana za Svobodné a Soukromníky v Moravskoslezském kraji

Získáme tak absolventy, kteří mají nejen potřebné teoretické znalosti, ale zejména jsou zcela uplatnitelní v praxi a zároveň mají vysokou pravděpodobnost po absolutoriu získat perspektivní a dobře ohodnocené zaměstnání. „Nemáme námitek proti otevírání jakýchkoliv nových škol, bude-li se jednat o soukromé vzdělávací zařízení, bez nároku na čerpání prostředků z veřejných rozpočtů a dotací. Pro Moravskoslezský kraj však musí být zásadní průmyslové, technické a informatické obory, které mají nejen tradici, ale zejména velkou budoucnost“ říká Radomír Klein, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro krajské volby v Moravskoslezském kraji.
 
Zaměstnancům škol nabízíme snížení administrativní zátěže. Kraj jako zřizovatel má zajišťovat činnosti těchto škol. Je nesmyslné, aby učitelé mimo výuku a přípravu na výuku realizovali projekty na financování vybavení či některých aktivit ve školách. Ředitelé škol se mají věnovat řízení školy v oblasti vzdělávání. Kraj zaměstnává ve svých řadách mnoho specialistů a odborníků. Je praktické, aby tito odborníci sdíleli své znalosti napříč celým krajem, všemi školami. Vyčleníme ze současných zaměstnanců krajského úřadu zaměstnance, kteří budou, v případě požadavku ředitelů škol, poskytovat závazná doporučení případně budou vykonávat činnosti zajišťující technický chod škol. Zabráníme nejistotě škol při řešení specifických činností, kdy krajská doporučení byla nezávazná a kraj za ně nenesl odpovědnost. Naopak. Pokud se v průběhu času zjistí, že doporučení krajského úřadu bylo chybné, školy za toto neponesou konečnou odpovědnost.
 
U gymnázií a odborných škol, u jejichž absolventů se předpokládá pokračování studia na vysokých školách, zajistíme vzdělávání na úrovni a ve spolupráci s jednotlivými vysokými školami v České republice budeme uzpůsobovat vzdělávání potřebám těchto vysokých škol. Absolventi Moravskoslezských škol budou elitou mezi všemi absolventy.
 
Základem kvalitního vzdělávání je dostatečně erudovaný učitelský sbor, ale také kvalitní zázemí. Kraj musí jako správný hospodář zajišťovat správu nejen budov, ale i vnitřního vybavení tak, aby odpovídali vzdělávání v 21. století.
 
Kroky k nápravě Moravskoslezského kraje:
 
Vytvoření oborových skupin, jejichž členy budou ředitelé krajských škol a zástupci firem v Moravskoslezském kraji. Cílem těchto skupin bude definování potřeb firem na vzdělávání škol, oblasti znalostí absolventů, rozvoj praxe ve firmách.
 
Úprava nabídky oborů na středních školách ve prospěch požadavků trhu práce. Absolvent po škole zamíří buď na vysokou školu nebo do zaměstnaneckého poměru či vlastního podnikání, nikoli na úřad práce pro dávky.
 
Vytvoření odborného oddělení na krajském úřadě, který bude buď přímo spravovat některé nevzdělávací činnosti škol či budou poskytovat závazné rady při řešení neobvyklých situací na školách.
 
Spolupráce s vysokými školami v České republice ve věci úpravy obsahu a způsobu výuky na gymnáziích a odborných školách. Vysokoškolský student z Moravskoslezského kraje bude elitním studentem vysokých škol.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…