Svobodní burcovali v Liberci: Žijeme v krachující Evropě. Symbolem toho je i samotný Brusel. Stalo se z něj hnízdo islámského terorismu

29.09.2016 16:58

REPORTÁŽ Publikace, kterou rozdávali Svobodní v Liberci, tvrdí, že Evropská unie spěje k zániku: „Je pomníkem marnivosti intelektuálů a klasickou utopií odsouzenou ke krachu. Symbolem tohoto krachu je i samotný Brusel. Z města plného unijních byrokratů a lobbistů se stalo zároveň hnízdo islámského terorismu.“ Svobodní jdou do krajských voleb v Libereckém kraji v koalici se Soukromníky a hájí živnostníky. „Potřebují jen klid na svoji práci, a ne aby se jim pořád měnily podmínky. Jsou tahouny ekonomiky. Nechápu, proč je naše vlády likvidují,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz lídr Svobodných Radek Uchytil.

Svobodní burcovali v Liberci: Žijeme v krachující Evropě. Symbolem toho je i samotný Brusel. Stalo se z něj hnízdo islámského terorismu
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Radek Uchytil, lídr krajské kandidátky koalice Svobodní a Soukromníci

Začátek týdne patřil na libereckém Soukenném náměstí před palácem Dunaj Svobodným. Rozložili zde svůj stánek, u kterého postával i jejich lídr Radek Uchytil. V kraji jdou do voleb v koalici společně se stranou Soukromníků, kterou nejvýše na kandidátce zastupuje podnikatel a bývalý olympionik (saně) Vladimír Resl. „Na krajské úrovni máme shodu stoprocentní. Lišíme se v pohledu na Evropskou unii. Soukromníci tvrdí, že by se ještě dala reformovat, my už tomu nevěříme,“ vysvětlil Uchytil ParlamentnímListům.cz. Lidem rozdával mimo jiné i knihu Odcizená Evropa – Rozpadající se EU autorů Davida Bartase, Petra Macha a Jiřího Payneho. Zde zaznívá i otázka, zda lze Unii reformovat tak, aby se některé pravomoci vrátily zpět na úroveň členských států. Podle autorů to reálné není. „Taková reforma by vyžadovala změnu smluv, kterou by musely odsouhlasit všechny členské státy. Podle reakcí Francie a Německa je jasné, že se k ničemu takovému neschyluje. Naopak jádro Unie směřuje k čím dál těsnější Unii,“ konstatuje publikace vydaná v roce 2015.

Podle Uchytila to, co od Unie požadují, splňuje Evropské sdružení volného obchodu (EFTA). „Není na rozdíl od EU založeno na byrokracii, na přerozdělování peněz a na dotacích, na společné měně a na přehlasování jedněch druhými. Je založeno na rovnoprávnosti, dobrovolné spolupráci, volném obchodu, volném cestování. Členství v EFTA automaticky znamená bezcelní obchod s desítkami zemí světa, s nimiž EFTA uzavřelo dohody o volném obchodu,“ píše se v již zmíněné publikaci. „A stačí jim na to padesát úředníků,“ zdůraznil Uchytil.

Spěje Evropská unie k zániku?

„Čas ukazuje, že EU byla vystavěna na příliš idealistických základech a jen pro období klidu. Jakmile přijde krize, byrokratická EU se hroutí a řešení musí hledat představitelé států. Nyní sledujeme, jak se takřka v přímém přenosu evropský sen začíná pod tíhou reality rozkládat,“ píší autoři publikace, mezi nimiž je i předseda Svobodných, europoslanec Petr Mach. Přesto podle nich mnoho evropských elit stále věří, že řešením všeho je vybudování Spojených států evropských. Žijí tak utopií o nadnárodním státě s jednotnou měnou, hranicemi, prezidentem, vládou. „Přesně tou vizí sjednocené Evropy, o níž Margaret Thatcherová prohlásila, že je pomníkem marnivosti intelektuálů a klasickou utopií odsouzenou ke krachu. Měla pravdu a my nyní žijeme v krachující Evropě. Symbolem tohoto krachu je i samotný Brusel. Z města plného unijních byrokratů a lobbistů se stalo zároveň hnízdo islámského terorismu,“ doplňují.

Nechápu, proč naše vlády likvidují tahouny naší ekonomiky – živnostníky

Koalice Svobodných a Soukromníků chce také hájit zájmy drobných živnostníků, kteří si stěžují na velkou byrokratickou zátěž a její vyvrcholení v podobě EET. „Živnostníci potřebují jedinou věc, aby měli klid na svoji práci a nebyli obtěžováni. Protože živnostník má svůj nápad, svoji vizi a jde za tím. Živnostník je vlastně tažný kůň naší ekonomiky. Nechápu, proč naše vlády likvidují tahouny,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Uchytil. „Živnostníci potřebují, aby se stále neměnily podmínky. Co je pro ně nejhorší, když se dvakrát za rok změní zákony, podle kterých podnikají. Mění se mu podmínky za pochodu,“ konstatoval. Teď přichází EET. „Náklady se promítnou do cen. Takže nakonec ho zaplatí zákazníci, tedy my všichni.“ Podle Uchytila se k živnostníkům nechovaly ideálně ani předchozí pravicové vlády. „ODS jsem přestal důvěřovat, když vyměnili Vlastimila Tlustého. Jejich „modrá šance“ by ekonomiku spravila, lidé by byli více odpovědní za svůj život. Předvolební rétorika a povolební praxe se bohužel velmi rozcházely,“ ohodnotil.

Fotka – Jan Čertík, místopředseda Svobodných v LK (vlevo), David Forbelský, expředseda Svobodných v Liberci. Foto: Oldřich Szaban

Nechceme rozhazovat peníze

„Nechceme rozhazovat peníze, které kraj spravuje. Měl by dělat, co má předepsáno zákonem, a nevymýšlet další způsoby za co utratit peníze, které dostane od státu. Tedy vlastně od nás. Moje vize je, že poplatíme dluhy, budeme se co nejlépe starat o to, o co se starat musíme – dopravní obslužnost, silnice, zdravotnictví. Peníze, které zbudou, chceme posílat přímo do obcí a potom už si lidé svého starostu pohlídají. Na obecní zastupitelstvo to mají blíž než na krajské. Je to na lidech, musí se začít více zajímat o politiku,“ objasnil Radek Uchytil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…