Svobodní demonstrovali před finančními úřady. Vadí jim zejména vládní nápad na kontrolu prodejců

31.03.2014 20:35

REPORTÁŽ Svobodní se nastěhovali před finanční úřady v celé republice. Ve dnech, kdy finišuje podávání daňových přiznání, upozorňují na byrokracii a sbírají podpisy proti zavedení nových registračních pokladen.

Svobodní demonstrovali před finančními úřady. Vadí jim zejména vládní nápad na kontrolu prodejců
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tomáš Pajonk

Anketa

Který český premiér byl nejlepší?

16%
56%
2%
5%
12%
1%
2%
1%
2%
hlasovalo: 17467 lidí

Před finančním úřadem v těchto dnech těžko zaparkujete. Výjimkou není ani Valašské Meziříčí. Tady v pondělí rozdával letáky a organizoval podpisovou akci i místopředseda Strany svobodných občanů Tomáš Pajonk. „Celkově za dva dny bude pokryto asi 105 úřadů z celkového počtu. Zaměřili jsme se na větší a střední finanční úřady. Ve Zlínském kraji je ale účast našich lidí stoprocentní, protože tady máme spoustu příznivců, takže se petice podepisuje třeba i ve Valašských Kloboukách,“ popsal Pajonk.

I s pokladnami budou podnikat na černo

Těsně před vchodem na místní finanční úřad rozbili Svobodní svůj stánek, kde mohli lidé petici proti zavedení nových registračních pokladen podepisovat. „Vadí mi tyhle státní kontroly a dozor ve všem. Někteří podnikatelé jsou rádi, že vůbec přežijí,“ uvedla paní Jitka, která je na mateřské dovolené a žije prý jen z životního minima, při podepisování archu. Někteří lidé už věděli, o co jde, další se ptali, proč Svobodným pokladny vadí. „Zaznamenali jsme i hlasy, které naopak podporují zavedení pokladen, protože se lidé domnívají, že bude potrestáno podnikání na černo. Těmto lidem se snažíme vysvětlit, že v žádné zemi se takového efektu nedocílilo,“ uvedl Pajonk.

Živnostníci zaplatí minimálně 10 000 korun

Svobodní tvrdí, že registrační pokladny budou znamenat vysoké náklady pro malé živnostníky. Pořizovací cena se totiž může pohybovat od pěti až po 15 tisíc korun a pokud si koupí podnikatel i jednu do zálohy, tak si sáhne hlouběji do kapsy. „Ti, co budou chtít nařízení obejít, tak si stejně nějaké kličky vymyslí a kdo chce poctivě podnikat, tak bude mít jen další náklady navíc,“ upozornil Pajonk. Zatím není jisté, jaký typ pokladny bude nutné používat. „I kdyby se cena pokladny pohybovala na nejnižší předpokládané hodnotě, pokud si pořídí dvě, což budou podnikatelé muset, tak to znamená třeba i ztrátu téměř měsíčního zisku. A to může být pro některé živnostníky velký problém,“ uvedl místopředseda Svobodných.

ČSSD prý pracuje proti podnikatelům

Svobodní nevidí výhodu ani v tom, že by si s účtenkami mohli lidé pohrát v loterii. „Zkušenosti ze Slovenska jsou takové, že zpracování jedné účtenky, která přijde na finanční úřad, aby ji někdo zadal do loterie, stojí tři nebo čtyři koruny. Takže stát má i výdaje s tím, že musí loterii provozovat,“ podotkl Pajonk. „Lidé nakonec zjistí, že výhry jsou tak malé, že jim ani nestojí za to lepit doklady na korespondenční lístek a posílat je,“ dodal. Jde o rychlou petici. Za dva dny chtějí Svobodní sesbírat podpisy a archy pak předat na Úřad vlády. Reakci by měli mít do 30 dnů. „Jde nám o to, aby bylo vidět, že je někdo schopen se za živnostníky postavit. Sociálně demokratická vláda to úplně v zájmu nemá. Kdysi označili živnostníky za parazity, pak řekli, že to nemysleli vážně. Jenže dělají spíš všechno pro to, aby jim živnostníci nevěřili,“ dodal s tím, že o tom svědčí nejen snaha zavést registrační pokladny, ale i plán týkající se snížení daňových paušálů.

Někteří živnostníci se raději nechají zaměstnat

Svobodní chtějí upozornit na to, že problémem podnikání v republice nejsou na prvním místě daně, ale množství nařízení, omezení a regulací. „Lidé jsou z toho strašně unavení. Potkali jsme řadu podnikatelů, kteří končí. Říkali nám, že už podávali poslední daňové přiznání a že pro ně nemá už živnost význam. Jsou unavení z byrokracie,“ uvedl Pajonk. „Dlouhodobě to vede k tomu, že na trhu neuspějí ti lidé, kteří umí prodat, ale ti, kteří umí správně vyplnit formulář. To není legrace, že existuje střední škola, kde přímo v popisu je, že se studenti učí vyplňovat formuláře nutné pro získání dotací z Evropské unie. Naprosto rozumím rodičům, že tam děti dají, ale právě tohle ukazuje, že tento systém je naprosto zrůdný. Představte si, že někomu řeknete: Tvoje úloha v životě je umět vyplňovat formuláře. Tím pomůžeš společnosti. Těchto lidí je mi trošku líto. Jenže bude jich více a více,“ dodal.

Vláda štve lidi proti sobě

Tomáš Pajonk kritizuje to, že vláda prý staví proti sobě různé skupiny lidí. V tomto případě podnikatele a zaměstnance kvůli výši daní. „Tvrdí, že podnikatelé mají nižší daně. Jenže zvýšit daně přeci není správná cesta. Měli by naopak snížit daně zaměstnancům. Vlády vráží klín mezi pracující lidi a štvou je proti sobě. Vytváří to pak zbytečný tlak a frustraci ve společnosti,“ upozornil Pajonk s tím, že Svobodní jsou pro menší zdanění, menší regulace a menší centralizaci.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…