Svobodní neohlašují své předvolební akce. A už mají problémy s policií

22.09.2013 7:55

Strana svobodných občanů v Ústeckém kraji v září rozjela kontaktní kampaň, v rámci které ve svém prezentačním stánku v ulicích měst nabízí k podpisu petice za zrušení některých neefektivních daní a za vypsání referenda o vystoupení české republiky z Evropské unie. Veškeré předvolební akce musí jednotlivé subjekty podle zákona nahlásit radnicím předem. To však Svobodní nedělají a prý je to správně.

Svobodní neohlašují své předvolební akce. A už mají problémy s policií
Foto: Svobodni.cz
Popisek: Občané podepisují petici Strany svobodných občanů

Zjistila to litvínovská městská policie. „U stánku byli přítomni tři lidé. Poučili jsme je, že by měli mít v pořádku oznamovací povinnost. Nemusí mít zajištěn zábor veřejného prostranství, to bychom řešili v případě prodeje výrobků,“ informoval velitel Městské policie v Litvínově Zdeněk Urban. „Pořadatel má povinnost akci oznámit pět dní předem. V některých případech to lze i později. O aktivitě Svobodných v pasáži mezi náměstím Míru a ulicí 9. května, kde se mimochodem v daném čase konaly trhy, jsme předem nic nevěděli,“ uvedla Lenka Weinholdová z kanceláře tajemníka Městského úřadu v Litvínově.

Podobná akce se uskutečnila o den dříve v Mostě. Ani tam Svobodní o svém záměru rozložit stánek u křižovatky před Priorem předem neinformovali. „Svolavatel podobné akce má oznamovací povinnost sdělit pět dní předem, kde, kdy, v kolik hodin bude akci pořádat. Nepodléhá to schválení, v souladu se zákonem o právu shromažďovací nemusejí čekat na povolení,“ zmínila pro změnu mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková, že administrativně se jedná o nenáročnou věc. „Oznámení by mělo ještě obsahovat počet předpokládaných účastníků a to, jak budou pořadatelé označeni,“ podotkla. Ostatní politické subjekty to tak prý činí standardně, maximálně to však lze šest měsíců předem. „Třeba teď tu máme oznámení od Babišova ANO,“ zmínila náhodně.

Že tak Svobodní nečiní, je zřejmé i z jejich avizování místa na poslední chvíli. Například pro Jirkov na Chomutovsku jej zveřejnili sotva den předem. Původně chtěli být na náměstí Dr. E. Beneše, ale nakonec se přesunuli na Kostelní náměstí.

Městská policie v Litvínově, kam zavítali minulý pátek, po osobní kontrole hlídkou nechala pořadatele akce nakonec dále jeho propagaci vykonávat. „Sdělili nám, že jde o petiční akci, na kterou se oznamovací povinnost nevztahuje. Přesto byli upozorněni, že oznamovací povinnost je v jejich vlastním zájmu,“ uvedl Zdeněk Urban.

Začali jsme už v době, kdy se o volbách nevědělo

Více je prý věcí radnice, aby posoudila, zda jde o svolání akce s politickým podtextem nebo výhradně o petiční záležitost, řešení přestupku je pak rovněž v kompetenci městského úřadu. „Petiční akci za zrušení některých daní pořádají Svobodní podle zákona o právu petičním soustavně od dubna bez ohledu na volby, o kterých nebylo nic známo. Petiční právo občanů je chráněno Ústavou a policista, který navštívil petiční stolek Svobodných v Litvínově, byl o zákoně i právu správně informován, a proto Svobodným nic nevytkl,“ říká mluvčí Svobodných Irena Válová. Podle jejích slov by naopak byl na pováženou opačný postup policisty, pokud by tento chtěl ústavou garantované petiční právo Svobodným upřít. „Toto právo i zákon platí pro všechny bez ohledu na to, jaká je doba nebo kteří občané sbírají podpisy. Svobodní sbírají podpisy pod petici za zrušení některých daní už půl roku,“ připomněla.

Na webových stránkách i přímo na volebním portálu Svobodných je akce označena jako „kontaktní kampaň“, kde jsou uváděna další města, do nichž Svobodní zavítají. Svobodní ve své kontaktní kampani konkrétně nabízejí k podpisu petici za zrušení některých neefektivních daní a za vypsání referenda o vystoupení ČR z EU. V případě daní jde o návrh parlamentu zrušit daně z převodu nemovitostí, daně dědické, daně darovací a spotřebních daní z plynu, elektřiny a uhlí s ohledem na skutečnost, že tyto daně jsou pro stát i daňové poplatníky administrativně drahé a jejich výnos pro státní rozpočet nízký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…