Svobodný z regionu: Kdyby nebyly dotace, nemuseli bychom se žádného Babiše bát

22.12.2013 12:24

„Stranu svobodných občanů pálí mocné snahy o zasahování státu do volného podnikání. Ať již jde o likvidační kauce pro petrolejáře a lihovarníky, omezovaní prodejní doby, nestálé změny daní a exekutivy. Naším snem je malý stát s jasně danými pravidly, kde se ve volné soutěži utkávají jak myšlenky, tak podniky," vysvětlil ParlamentnímListům.cz předseda libereckých Svobodných David Forbelský.

Svobodný z regionu: Kdyby nebyly dotace, nemuseli bychom se žádného Babiše bát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s koblihami

A vyjadřuje se i k lustračnímu zákonu, vstupu bohatých podnikatelů do vlády či zasahování českých prezidentů do složení vlády.

Havel nechtěl Kavana, Klaus Schwarzenberga

Budoucí nová vládní koalice dokončila jednání o programu a nyní se snaží rozlousknout oříšek, koho usadit na jednotlivá křesla ministrů. Ztížit jim to může prezident Zeman, který do toho chce také mluvit. Za což bývá kritizován. „Odpovědnost za vládu nese premiér, takže prezident by do toho zasahovat neměl. Ale zatím všichni dosavadní prezidenti toto dělali a i Zeman je za to kritizoval," všiml si David Forbelský. „Václavu Havlovi se nepozdával Jan Kavan, Klaus zase měl výhrady ke  Karlu Schwarzenbergovi," upozornil pro ParlamentníListy.cz.

Zajímavé je, že v obou případech se jedna o ministry zahraničí. I nyní se spekuluje o nechuti prezidenta Zemana jmenovat na tento post Lubomíra Zaorálka. Proč k těmto tahanicím dochází? „Je to důsledek ne zcela jasně a dobře napsané Ústavy, které navíc, co se kompetencí týče, dost ublížila přímá volba, přeci jen nyní prezident cítí silnější mandát a není již tolik zavázán parlamentním stranám," domníval se lídr libereckých Svobodných.

Řešením není zakázat podnikatelům účast ve vládě, démonizovat je či zesměšňovat

Mocný vzestup Andreje Babiše vyvolává obavy z propojení jeho hospodářské, politické a mediální moci. I Forbelský si myslí, že by svět velkého podnikání neměl takto prorůstat s politikou. „Ale řešením není zakázat podnikatelům účast ve vládě či je démonizovat či zesměšňovat. Ale naopak oddělovat svět politiky tak, aby na podnikání měl čím dál menší vliv. Takže by podnikatel svým vstupem do politiky neměl možnost ovlivnit své podnikání," uvedl.

Příkladů podle něj z minulosti známe dost. „Znamená to postupně omezovat veškeré dotace či povinné výkupy ze zákona, pak bude politika opravdu jen soubojem idejí a směrů a ne souboj podnikatelských skupin, jak je tomu doposud. A bude se jí moci zúčastnit kdokoliv, bez podezření na postranní úmysly," vysvětlil ParlamentnímListům.cz. 

Nastal čas nepovolit konfidentům gestapa účast na řízení státu

Šéf hnutí ANO rozvířil i debatu o aktuálnosti a potřebnosti lustračního zákona. Sílí hlasy o tom, že ho již nepotřebujeme. Forbelský si myslí, že stále smysl má. „V nadsázce občas říkám, že teď nastal čas řešit, zda nepovolit konfidentům gestapa účast na řízení státu. Jedním z ideálu 'Sametové revoluce' bylo to, aby tajní policisté a jejich udavači nebyli připuštěni k řídícím funkcím. Rozhodně se bojím každé účelové změny jakéhokoliv zákona," objasnil ParlamentnímListům.cz.

K Andreji Babišovi dodává: „Tím se vůbec nechci vyjadřovat, zda tento člověk byl, či nebyl udavač. Měl 25 let na své očistění, třeba ho stihne teď u soudu v Bratislavě. V jeho angažmá ve vládě vidím větší problém ve spojitosti s předchozím bodem," konstatoval předseda Strany svobodných občanů v Liberci.

Stát příliš zasahuje do podnikání

Svobodným hlavně vadí snahy o zasahování státu do volného podnikání. „Ať již jde o likvidační kauce pro petrolejáře a lihovarníky, omezovaní prodejní doby, nestálé změny daní a exekutivy. Naším snem je malý stát s jasně danými pravidly, kde se ve volné soutěži utkávají jak myšlenky, tak podniky," zdůraznil ParlamentnímListům.cz David Forbelský.

ODS je pro mnoho pravicových voličů nepřijatelná. Topka slouží kdovíjakým zájmům

Svobodní, respektive Strana svobodných občanů, se považují za autentickou pravicovou stranu. Narozdíl od ODS či Topky. „ODS vznikala jako klasická liberální pravicová strana, která měla jasnou ideologii, přesun rozhodování a odpovědnosti ze státu na občana. Postupně ji ale začala opouštět," vypozoroval Forbelský v předvolebním rozhovoru pro Parlamentní listy.cz. „Pokud se strana prezentuje jako pravicová a podpoří takový nárůst státního dluhu a takové zvýšení daní jako ODS v posledních letech, stane se pro mnoho opravdu pravicově smýšlejících lidí nepřijatelnou," sdělil.

Podobně viděl i Topku. „Až na proces jejího vzniku - TOP 09 je čistě marketingová a vlivová záležitost jejích několika nejvyšších představitelů - je mé hodnocení této strany velmi podobné ODS. Topka není pravicová strana," uvedl. „Je to spíše strana sloužící kdovíjakým zájmům," ohodnotil pro ParlamentníListy.cz David Forbelský.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …