Svoje vítězství beru jako satisfakci, prohlásil exministr Pospíšil

16.10.2012 19:10

Místopředseda ODS a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil jako jediný kandidát občanských demokratů vyhrál krajské volby. A to v Plzeňském kraji. Svoje vítězství bere částečně jako satisfakci, ačkoli k premiéru Petru Nečasovi za své odvolání z funkce ministra zášť necítí.

Svoje vítězství beru jako satisfakci, prohlásil exministr Pospíšil
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na začátek uvedl, že by nerad, aby se to zvrhlo, jako facebookový mejdan v Orlové, kde museli zasahovat policisté

"Je to pro mě satisfakce. Nemyslím to ve zlém, vůči Petru Nečasovi nemám negativní vztah, i když mě samozřejmě mrzelo, že jsem byl takto odejit z vlády a důvody dodnes neznám. A jsem rád, že voliči takto ocenili moji práci," řekl Pospíšil v pořadu České televize Interview ČT24. A dodal, že volby bral jako referendum, ve kterém voliči potvrdili, že mu jako politikovi fandí a udělili mu svými hlasy silný mandát.

Vláda by měla lépe informovat o svých krocích

Občanská demokracie v krajských volbách utrpěla silnou porážku ze strany levicových stran. "Je to největší prohra, kterou kdy ODS zažila, měla by se zamyslet. Měli bychom zanalyzovat a případně změnit způsob naší politiky," komentuje výsledek voleb Pospíšil. Je přesvědčen, že za neúspěchem stojí klesající důvěryhodnost v politiky a také celospolečenská nálada.

"Volební debakl ODS je odrazem celospolečenské nálady a vnímání toho, jak funguje vláda. Příčin naší prohry je několik - prosazujeme nepopulární reformy, které voličům neumíme vysvětlit, to je třeba příklad vysokého školství. Vláda by měla definovat pět, šest priorit, které chce prosadit do konce volebního období, a tím svoje pravicové voliče znovu získat. Nejde pouze o reakci na konsolidační balíček, to je pouze drobný dílčí problém. Je to téma marginální a podružné," řekl Pospíšil s tím, že debata o daňovém balíčku vládním stranám volby rozhodně neprohrála.

Hejtmanem se Pospíšil nejspíš nestane

Navzdory přesvědčivému vítězství, nemá Pospíšil hejtmanské křeslo vůbec jisté. Vládu v kraji pravděpodobně ustaví ČSSD spolu s podporou komunistů a bude si chtít nejspíš udržet i post hejtmana. V takovém případě má exministr spravedlnosti jasno. "Rozhodně nebudu vicehejtman. Buď post hejtmana, nebo čistá opozice. Nechceme koalici takovou, aby ODS měla nějaké fleky. Chceme koalici programovou," ujistil Pospíšil.

"Já jsem z politiky zvyklý prohrávat se vztyčenou hlavou. Jsem především rád za ty hlasy. Pokud sociální demokraté neuznají svoji porážku a budou si chtít udržet svoje křesla, budu to respektovat, ale budu dál hájit zájmy Plzeňáků, kterým vadí, že ČSSD si uzurpuje moc a komunisté mají takový vliv. Buď budu hejtmanem, nebo budu tvrdou opozicí. A každopádně se budu dál věnovat krajské politice," uzavřel Jiří Pospíšil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…