Svržení Nečase, zatčení ruského obchodníka v USA. Hájek varuje Česko kvůli Temelínu

09.11.2014 21:43

Web Petra Hájka Protiproud uveřejnil závažné okolnosti o zatčení jednoho z ruských obchodníků v USA. Údajně se dopustil ve Spojených státech korupce, ale CIA ho chtěla získat ke spolupráci. Teprve když odmítl, nastoupila policie. Za vším je prý třeba hledat „atomové barony“, kteří si teď brousí zuby i na Česko. Americký velvyslanec Andrew Schapiro už to prý v Praze naznačil.

Svržení Nečase, zatčení ruského obchodníka v USA. Hájek varuje Česko kvůli Temelínu
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

V USA byl zatčen pětapadesátiletý Vadim Mikerin, vrcholný manažer americké společnosti, jenž je napojen na ruský Rosatom. Tento muž měl získávat úplatky až ve výši 1,69 milionů dolarů. O případ se prý zajímají američtí i ruští politici, neboť se spletitá kauza týká byznysu napojeného na jadernou energetiku. Manažer měl být zatčen v USA, ale server Protiproud.cz má k dispozici materiál, v němž americký soud v Marylandu žádá, aby bylo zatčení pozdrženo.

„V příkazu k odložení zatčení se dále explicitně píše, že obviněný je dočasně mimo území USA a má rezervovanou zpáteční letenku na následující víkend: Agenti mají v plánu ho po přistání kontaktovat a přesvědčit ho ke spolupráci v zájmu USA. V případě, kdyby byl zatčen, je pravděpodobné, že by byl pokus o jeho přisvědčení spolupráci zmařen. Obviněný bude konfrontován s důkazními materiály, dokazujícími jeho korupční trestnou činnost, a agenti by dali přednost nabídnout mu záruku, že nebude zatčen,“ uvádí podle serveru dokument určený soudu v Marylandu.

Češi pozor, Westinghouse znovu upírá pohled k Temelínu

Jelikož byl nakonec stejně zatčen, dochází server k závěru, že spolupráci s agenty USA odmítl. A Protiproud upozorňuje, že se teď Američané údajně bažící po penězích z byznysu s jadernou energetikou dívají i do Česka, o čem prý svědčí na jedné straně zájem společnosti Westinghouse o dostavbu Temelína a na straně druhé nedávné prohlášení nového amerického velvyslance v Praze Andrew Schapiro, že chce Česku pomoci v boji s korupcí a chce posílit vzájemný energetický byznys.

Občané Česka by se tak měli mít na pozoru. Někteří z nich by možná mohli skončit jako Mikerin nebo jako expremiér Petr Nečas, jenž byl podle Protiproudu svržen, protože se postavil vůli USA. ČR má prý ještě jednu neblahou zkušenost s Američany a to z roku 1996, kdy se ukázalo, že některé ze zakázek pro jadernou elektrárnu Temelín vyhrála společnost Westinghouse za podivných okolností.

„Dokumenty, které tehdy v sérii článků zveřejnila MF Dnes, dokazovaly, že několik výběrových řízení vyhrála firma Westinghouse za podivných okolností. Jeden ze tří takto zpochybněných kontraktů se týkal přímo Jaderné elektrárny Temelín - šlo o zakázku na nový řídící a ochranný systém pro temelínské reaktory. Potvrzení spekulací o korupci v ČEZu vyvolalo ve své době značný mediální poprask,“ píše server. Vyšetřování prý bylo jednoho dne v tichosti zastaveno. A teď je Westinghouse zpět a americký velvyslanec hovoří o rozvoji vzájemných energetických vazeb. A americké tajné služby jsou u nás pravděpodobně stejně aktivní, jako byly v případě Mikerina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…