Svůj Twitter mám znovu pod kontrolou, hlásí Sobotka po útoku na jeho účet

23.12.2015 20:20

Na twitterový účet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dnes zaútočili hackeři. Kolem desáté hodiny dopoledne se na něm objevily komentáře vyzývající k nenávisti vůči uprchlíkům. Opětovnou kontrolu nad účtem, který sledují tisíce lidí, se podařilo obnovit v pět odpoledne. Sobotka to oznámil prostřednictvím tweetu. Úřad vlády kvůli útoku podal trestní oznámení.

Svůj Twitter mám znovu pod kontrolou, hlásí Sobotka po útoku na jeho účet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Hezký večer z Ostravy. Útok hackerů se podařilo zastavit, svůj účet mám opět pod kontrolou. Děkuji všem za podporu!“ vzkázal ze sociální sítě premiér.

Falešné tweety, které vyzývaly k boji proti uprchlíkům a označovaly je za invazní armádu, zůstaly na profilu předsedy vlády přibližně sedm hodin. Vzkazy obsahovaly i odkazy na články a videa podněcující strach z uprchlíků a nenávist vůči nim. Mluvčí vlády Martin Ayrer po odhalení útoku informoval, že zveřejněné příspěvky nemají nic společného s názory či politikou premiéra nebo vlády ČR.

Sám Sobotka situaci považuje za potvrzení, že odvádí dobře svou práci. „Pokud můj Twitter napadají neonacisté, pak to beru jako důkaz toho, že svoji práci dělám dobře,“ uvedl v komentáři pro ČTK. Dodal, že přeje hezké Vánoce všem lidem dobré vůle, kteří odmítají šíření nenávisti, preferují lidskost a podporují demokracii.

„Pokud se podíváte na ty texty, jež tam byly, je evidentní, že jsou to lidé, kteří patří spíše k takové té neonacistické scéně, k těm, kdo útočí na uprchlíky, k těm, kdo se snaží zneužívat současné situace. Já si myslím, že to je věc, se kterou musí počítat každý, kdo se proti tomu staví a kdo se snaží stavět na nějakých hodnotách slušnosti, humanity, demokracie,“ řekl Sobotka v podvečer na tiskové konferenci v Ostravě.

První falešný tweet se na Sobotkově účtu objevil v 10:13. „Demokratické elity devastují Evropu. Není jiná možnost, než pozvednout zbraně, postavit gilotinu a vzít spravedlnost do svých rukou!“ stálo v něm. Několik minut předtím předseda vlády tweetoval o odvozu munice ze skladu ve Vrběticích.

Během více než půl hodiny přibylo dalších jedenáct vzkazů, které nepsal premiér. Změnil se také popisek v profilu, místo jména se zobrazovalo: „Dluhoslav Sralbotka – vlastizrádce“. Od půl jedenácté se žádný nový tweet neobjevil.

Podle Davida Řeháčka ze společnosti Check Point Software teoreticky mohl být útok úspěšný kvůli slabému zabezpečení účtu nebo byly použity techniky sociálního inženýrství. „V případě slabého zabezpečení není obvykle použita dvoufaktorová autentizace a potvrzování například přes telefon. Ale i tento způsob zabezpečení lze prolomit, jde ovšem už o velmi sofistikované hackování, což nepředpokládám, že by byl tento případ,“ řekl. Pokud bylo u účtu navíc slabé heslo, mohlo být prolomeno zkoušením jednotlivých kombinací. Druhou teoretickou možností mohlo být sociální inženýrství. V podobných případech útočníci pošlou například infikované pdf správci účtu, a pokud není zařízení chráněné, tak se do něj dostane škodlivý kód a útočníci mohou odposlouchávat komunikaci, sledovat e-maily nebo zaznamenávat stisknuté klávesy během přihlašování do účtu.

K útoku se zatím nikdo oficiálně nepřihlásil. Falešné příspěvky na Twitteru odkazovaly na nacionalistický web White Media, jehož autoři se v minulosti chlubili podobnými hackerskými útoky, nebo na stránky Národní domobrany ČR. Ta se na Facebooku od akce distancovala.

Premiérův twitterový účet sleduje přes osm a půl tisíce lidí, více než stovka přibyla během doby, kdy ho předseda vlády neměl pod kontrolou. Informace z profilu často využívají i novináři. Většina jeho příspěvků se týká pracovního programu, výjimečně připojí i osobní komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…