Švýcarský ministr odmítl sankce proti Rusku. Někdo prý musí zůstat neutrální a prostředkovat jednání

03.08.2014 14:33

Švýcarský ministr hospodářství Johann Schneider-Ammann se vyslovil proti sankcím vůči Rusku. Pokud by Švýcarsko přijalo sankce Evropské unie, podkopalo by tím svoji funkci prostředníka v ukrajinském konfliktu.

Švýcarský ministr odmítl sankce proti Rusku. Někdo prý musí zůstat neutrální a prostředkovat jednání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

„Musíme si být jisti, že Švýcarsko nebude využito k obcházení sankcí. To ale půjde mimo naši politiku. Je totiž také výslovně důležité, aby existoval nějaký stát, který bude moci říct: Nejsme na ničí straně,“ uvedl Johann Schneider-Ammann v rozhovoru pro švýcarský nedělník Schweiz am Sonntag.

Pokud by Švýcarsko přijalo evropské sankce vůči Rusku, podle něj by to podkopalo mezinárodní pozici země jakožto prostředníka v ukrajinsko-ruském konfliktu. „Tato role by byla snížena, pokud bychom přijali sankce EU,“ řekl doslova.

Podle Schneidera-Ammanna sankce vůči Rusku ovlivní západní země a jejich hospodářství. Situace prý vyústí v domino efekt, který nakonec poškodí i švýcarskou ekonomiku. Pokud by se však prokázalo, že Rusko je spoluodpovědné za sestřelení malajsijského letadla MH17, švýcarská pozice vůči sankcím by se mohla změnit, dodal ministr.

Švýcarsko podle Schneidera-Ammanna nabídlo pomoc v postupném řešení ukrajinského konfliktu, a to i prostřednictvím Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), které Švýcarsko letos předsedá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…