Symbolický hřbitov Ukrajinců se z Vršovic přestěhuje na Slovensko

02.05.2014 17:16

Symbolický hřbitov za oběti ukrajinských demonstrací za demokracii se z pražských Vršovic přesune do Bratislavy. Umístěn by měl být na tamním náměstí Slobody. ČTK to dnes řekl Jakub Svěrák z občanského sdružení Dekomunizace.

Symbolický hřbitov Ukrajinců se z Vršovic přestěhuje na Slovensko
Foto: Dekomunizace, o.s.
Popisek: Symbolický hřbitov Nebeské setniny zpřítomňuje oběti Majdanu

Ukrajinci žijící v Praze společně s českými sympatizanty proevropského směřování Kyjeva umístili minulý týden 108 křížů v proluce mezi domy poblíž zastávky tramvaje Ruská. Na zeď také připevnili parte se stručným příběhem obětí. Organizátoři tak chtějí upozornit, že se jednalo o konkrétní lidi, kteří měli své rodiny.

Podle Svěráka měla akce úspěch. Na místo chodí hodně lidí, kteří si příběhy obětí čtou. „Viděl jsem malé Romy, kteří si u zdi klekli a modlili se," poznamenal. Na „hřbitov" se přišel podívat i ukrajinský ministr zahraničí Andrij Deščycja.

Symbolický hřbitov zaujal slovenské Jablko

Kříže zaujaly také slovenské občanské sdružení Jablko. S českými organizátory se proto dohodli na spolupráci a výpůjčce. V neděli si kříže v Praze převezmou a umístí je na náměstí Slobody v Bratislavě.

Z Prahy si podle Galiny Andrejcevy z Ukrajinsko Evropské Perspektivy ale odvezou o jeden kříž více, a to za jednu z posledních obětí separatistických tendencí na východě Ukrajiny.

Les křížů na travnatém palouku byl pojmenován Hřbitov nebeské setniny. Odkazuje k jednotce o síle sta mužů, na které se dělila domobrana kyjevských zastánců proevropského směřování země.

Jejich odpor vedl k pádu režimu prezidenta Viktora Janukovyče. Po překotných událostech na Ukrajině se ale v referendu odtrhl v té době už Ruskem okupovaný Krym, odhlasoval si připojení k Rusku. Proruští separatisté nyní operují na východě země, spekuluje se, že i nyní mají podporu ruské armády. V posledních dnech se situace na východě Ukrajiny radikalizuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…