Syn Jana Krause: V dětství jsem trpěl. Romové majoritě nevěří, nedivím se. A Gott...

25.08.2020 8:21

Zpěvák David Kraus prozradil, že jsou Romové v jedné věci lepší než většinová společnost. Jsou originální. Naproti tomu gádžové často jen napodobují druhé. Všem lidem, kteří mají proti Romům předsudky, poslal vzkaz o dědečcích.

Syn Jana Krause: V dětství jsem trpěl. Romové majoritě nevěří, nedivím se. A Gott...
Foto: Repro Youtube
Popisek: Jan Kraus a zastupitel ČSSD Karel Březina v moderátorově Show

Jako dítě se prý zpěvák David Kraus potýkal s dysgrafií a dyslexií, takže se cítil na okraji kolektivu podobně jako Romové. Syn známého moderátora Jana Krause David Kraus se možná i proto rozhodl vydat do Indie, aby poznal místo, odkud Romové pocházejí.

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví? (Ptáme se od 25. 8. 2020)

67%
33%
hlasovalo: 13496 lidí

Během dětství a dospívání jsem byl na okraji společnosti podobně jako Romové. Byl jsem jednoduše odlišný, protože jsem se narodil jako dítě herců. Takže jsem slýchával takové to: nojó, tví rodiče jsou komedianti… Malé dítě chce být stejné jako ostatní. Nechce se vymykat. To, že je dobrý se něčím lišit, mi došlo až o několik let později. Rodiče mi vždycky říkali, že je dobré být originální, zpívat ze srdce a dělat věci po svém. Každý Rom je originál, neznám žádného, který by v hudbě někoho napodoboval, ale u gádžů to vidím často. Romové mi byli blízcí od školních let, protože s nimi byla sranda a zažíval jsem s nimi jedno dobrodružství za druhým,“ prozradil v rozhovoru pro server Romea.cz.

Protože na 70 členů jeho rodiny zemřelo v Osvětimi, odmítá prý lidi škatulkovat podle etnik, protože když k tomu člověk sklouzne, může to v tom nejhorším případě skončit hrůzou, jakou zažívali jeho židovští předci v Osvětimi.

Lidem, kteří mají proti Romům předsudky, poslal vzkaz.

„Těm, kterým leží v žaludku, že Romové bydlí ve vyloučené lokalitě, v nuzných podmínkách, říkám: ‚Tvůj děda chodil do školy? A jeho děda chodil do školy?‘ Odpovídají, že jo, jo. A já na to: ‚A teď si představ, že chceš jít do školy, a oni ti řeknou, že půjdeš do zvláštní, pořád tě někam zavírají, protože jsi Rom. A to se děje třeba po několik generací. Jak si můžeš myslet, že takový člověk bude žít jako ty?‘ Ale přijde mi, že předsudky o Romech se stále více obrušují,“ poznamenal David Kraus.

Anketa

Jsou Romové oběťmi české společnosti?

1%
99%
hlasovalo: 20801 lidí

Přesto prý viděl na vlastní oči, jak těžko Romové nachází bydlení a nájemní smlouvu získají někdy až tehdy, když se za ně někdo zaručí, což se Krausovi zdá strašně potupné. Neromští občané ručitele nepotřebují.

„Neumím si představit, že bych šel na schůzku kvůli bytu a řekl bych, že se velmi omlouvám, že jsem Rom, ale že se za mě můj kamarád, který vystupuje každý týden na Primě, zaručí,“ poznamenal.

Po takové zkušenosti se prý vůbec nediví, že Romové většinové společnosti nevěří. Mezi 'Čechy se traduje, že Romům se nedá věřit, že kradou a tak podobně'. Kraus konstatoval, že někteří z nich jistě kradou a některým se opravdu nedá věřit, jenže to platí i o bílých Češích. Někteří kradou, některým se nedá věřit. Ale neznamená to, že jsou špatní všichni.

Pár slov Kraus věnoval i romské hudbě. Prozradil, že Romové uznávají hudbu Karla Gotta.

„Romové zbožňují Karla Gotta a stejně tak milují i Stevieho Wondera. Když hrajeme romskému publiku, tak si od nás přejí funky. Jsou vlivy, které upřednostňují, chytlavou taneční muziku, rap nebo černou hudbu. Ale třeba metal, tvrdou rockovou muziku nebo rockovou kytaru slyšíte málokdy. Ale Karla Gotta uznávají po generace a musím říct, že i on měl Romy a romskou hudbu rád. Důkazem je i jeho působení s Gondolánovci. A když vezmu někoho z gádžů na náš koncert, tak se bojí, když vidí Romy postávat s cigaretou v hloučku, že se mu tam něco stane. Pak celý nadšený vypráví, že na slušnější zábavě ještě nebyl,“ prozradil Kraus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

13:35 Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

Před kamerami ČT se k velké debatě sešli kandidáti do Evropského parlamentu. A ve studiu chvílemi ho…