Syn Palestince a člen zelených: Islám je demokratický. Na rozdíl od křesťanství mohou korán vykládat dokonce i ženy

12.01.2015 22:37

Den po pařížské demonstraci se ve světě nadále diskutuje, co dál, podle informací bezpečnostních složek jsou další útoky v očekávání. Jak se mají upravit bezpečnostní pravidla, aby se útoky neopakovaly, o tom hovořil analytik Šádí Shanaáh z Anglo-americké vysoké školy v pořadu Hyde park v České televizi.

Syn Palestince a člen zelených: Islám je demokratický. Na rozdíl od křesťanství mohou korán vykládat dokonce i ženy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podepisování kondolenční knihy před francouzkou ambasádou v Praze. Lidé tak vzdali poctu nesmyslným obětem teroristických útoků ve Francii

První dotaz se týkal toho, jaký má vliv zahraniční politika jednotlivých států na možnost dalšího vývoje podle předlohy Francie. ”Není dobré, že mají jednotlivé státy problém s médii, nemálo z těch politiků, kteří se zúčastnili smutečního pochodu, si přišlo ohřát jen svou polívku,“ řekl Shanaáh a upřesnil, že pozvání bylo děláno jistě v afektu a v emocích, a tak jej rozeslali všem. “Prezident Francie chtěl být vidět mezi velkými muži světové politiky, a tak pozvali, koho pozvali, bez ohledu na to, jak jsou na tom s novináři u nich doma,” tak reagoval Šádí Shanaáh na skutečnost, že se pietního aktu zúčastnily hlavy států, které z výkonu své funkce potírají svobodu slova. Jmenoval pak hlavně Turecko a Spojené arabské emiráty.

V dalším příspěvku se Šádí Shanaáh, syn Palestince a Češky a jinak též aktivní člen zelených, věnoval medializaci útoků ve Francii: ”Když se nedávno stal masakr v pákistánské škole a v tyto dny se stala také tragédie v Nigérii, nikde jsem neviděl titulní stránky o jejich neštěstí. Problém je, že nás se to dotkne, až se to přiblíží,” řekl a dodal: ”Stále zde zůstává otázka, jak moc jsme senzitivní ohledně terorismu ve světě.”

Většina muslimů jsou podle jeho slov Evropané, kteří se Evropě přizpůsobili. “Když se díváme na terorismus, vidíme jen malý výsek muslimské komunity, takže by to nemělo házet do této skupiny zbytek muslimů,“ řekl.

Kde je tedy akceptovatelná hranice v náboženské rétorice, rozklíčoval host ČT24 Šádí Shanaáh, když řekl: ”Jsme vyspělá demokratická společnost, máme na to paragrafy a zákony, a tam je hranice, kam lze praktikovat svoji víru."

Islám je podle něj demokratické náboženství: “Každý, kdo má pocit, že může hlásat islám, může. Není to kastováno jako v křesťanství. Výlučně muži interpretovali náboženství, ale je spoustu autorek, které vidí korán jako doplňující se ženské a mužské faktory,” upozornil člen zelených v narážce na tradiční agendu této strany.

Co očekává od života v Evropě většina současných uprchlíků? Tak zněla poslední otázka na Šádí Shanaáha. "Je to jako v jiných kulturách, někdo přijde do Evropy za zkušenostmi, někdo zde pozná první lásku," uzavřel rozhovor pro ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…