Syřané patří mezi uprchlickou elitu. Vstup na člun stoji 1 200 euro

06.11.2015 8:55

Novinářka Petra Procházková vyrazila do Turecka, kde se chtěla přesvědčit o tom, jak žijí syrští, afghánští či iráčtí uprchlíci v Turecku a jak se někteří z nich chystají do Evropy. Prozrazuje také, co dělají, či spíše nedělají turečtí policisté.

Syřané patří mezi uprchlickou elitu. Vstup na člun stoji 1 200 euro
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Páteční Lidové noviny přinášejí reportáž Lenky Procházkové o tom, jak turečtí policisté sledují čluny s uprchlíky mířící do Evropy a nesnaží se je zastavit. Ale běženci, kteří nestihnou naskákat do člunů, mají smůlu. Turci se o ně postarají a Iráčané, Afghánci či Syřané v den kontaktu s policií do „ráje“ v Německu neodjedou. Z tureckého turistického střediska Cesme je to přitom jen 16 kilometrů do Řecka.

„Nejvíce jsou na ulicích vidět Afghánci, Iráčané a Íránci. Syřané patří mezi elitnější uprchlickou kastu, většina z nich má peníze na to, aby přečkala čekání na člun v místních hotýlcích. Jejich děti mají moderní telefony, muži hovoří anglicky a všichni mají dražší verzi plovacích vest,“ píše Procházková.

Převaděčských mafií je několik. Někdy převezmou tisíce dolarů či eur a zmizí

Turecká policie sice kontroluje pláže, ale když vidí, jak lidé na plážích nafukují čluny a naskakují do nich, nesnaží se je zastavit. Jasnou stopku dostávají jen ti, kteří neměli štěstí a nestačili do člunů naskákat. Musejí čekat na další příležitost. Pokud jde o platby převaděčům, ty probíhají dávno předtím, než se běženci ocitnou na tureckých plážích. Jejich osudy dobře ilustruje příběh jednoho mladíka.  

„Táta přímo v Teheránu složil do banky 1 200 eur a mám prý záruku, že mě dostanou na loď,“ vypráví afghánský student farmacie Milat, který se svým rodičům uprchlíkům narodil v Íránu. „Žili jsme stále jako cizinci v Íránu, teď ještě chtějí, abychom se vrátili do Afghánistánu. Ale tam se bojíme Tálibánu… Táta rozhodl, že musím mít lepší život než on. Všechny naše peníze mi dal na cestu... A moje mafie mi už týden nezvedá telefon,“ říká Milat smutně.

Převaděčská mafie není jen jedna, existuje jich několik. Někdy se prý stane, že pašeráci převezmou peníze a zmizí s nimi. Běženci pak celé týdny sedí na pláži a příliš netuší, co s nimi bude.

Mezi uprchlíky najdeme také Afghánce, kteří v minulosti pracovali pro americkou armádu, třeba v pozici tlumočníků. Když se začala americká armáda stahovat, mnoho lidí propustila. Tlumočníkům a jejich rodinám pak šlo o život. Ačkoli vojáci Spojených států slibovali, že vezmou ohrožené občany s sebou, řadě z nich svůj slib nesplnili a ti pak z obav o život svůj i svých rodin vyrazili do Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…