Syřané v Česku mohou dnes v předstihu volit svého prezidenta

28.05.2014 6:28

Syřané žijící v Česku mohou dnes na syrském velvyslanectví v Praze odevzdat hlas ve volbách prezidenta své země. V Sýrii, zmítané tři roky občanskou válkou, se hlasování uskuteční až příští týden. Jeho jasným favoritem je současná autoritativní hlava státu Bašár Asad. Syrská opozice volby označuje za frašku.

Syřané v Česku mohou dnes v předstihu volit svého prezidenta
Foto: Washington Post
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Podle ambasády se k nim zaregistrovalo 360 Syřanů žijících v České republice. Hlasovat v předstihu před krajany doma budou kvůli blíže neupřesněným technickým důvodům, řekl ČTK Elias Túma z tiskového oddělení velvyslanectví.

Volit v Česku lze dnes od sedmi do sedmi

V Sýrii se volby konají 3. června, ale jen na územích kontrolovaných vládním režimem. To odsuzuje protiasadovská opozice stejně jako to, že z 24 původně přihlášených kandidátů nechaly úřady v boji o prezidentský palác pouze tři - Asada a poslance Hasana Núrího a Máhira Hadždžara. Ostatní adepti údajně nesplnili podmínky pro kandidaturu. Vybírat jednoho ze tří uchazečů mohou Syřané v Česku od 07:00 do 19:00.

Syrský prezident je volen na sedm let, od letoška ale bude moci úřad zastávat pouze dvě funkční období. Prezident má v Sýrii v rukou výkonnou moc. Od roku 2000 jím je Bašár Asad a před ním blízkovýchodní zemi téměř 30 let vedl jeho otec Háfiz.

Už více než tři roky v Sýrii zuří krvavá občanská válka mezi odpůrci Asada a vládními silami, která má na kontě na 150.000 lidských životů a miliony uprchlíků. Opozice vždy podmiňovala jakoukoli eventuální politickou dohodu s Damaškem odstoupením Asada, ten se ale moci vzdát odmítá.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…