Syrečky i nealkoholické pivo. Za nabídkami do Íránu stojí exministr Kavan

07.05.2016 8:03

Bývalý ministr zahraničí Jan Kavan se snaží se svou Česko-slovensko-íránskou obchodní komorou, jíž šefuje, rozhýbat obchod mezi Českem a Íránem. Podle jeho slov, která sdělil MF Dnes, je o obchodování enormní zájem.

Syrečky i nealkoholické pivo. Za nabídkami do Íránu stojí exministr Kavan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Kavan

„Zrovna jsme získali příslib přístupu Škody Praha. Koncem května budeme mít valnou hromadu a budeme muset vyhlásit dočasný stop stav na přijímání nových členů,“ uvedl Kavan, jenž patří do okruhu blízkých prezidenta Miloše Zemana. Sídlí ve vile na Hanspaulce. 

Kavan si podle MF Dnes svou činností kompenzuje to, že jej k žádné spolupráci nepřizval ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD). V minulém týdnu si však nemohl stěžovat, měl napilno. Setkal se například s íránským viceprezidentem Alí Akbarem Sálehím. „Slíbil, že udělá průzkum, o jaké české podniky je v Íránu zájem, a informace předá. Také nám pomůže s institucionalizací íránské části komory u nich,“ řekl Kavan.

Sám na Přední východ také zavítá. Naposledy tam byl v lednu, nyní chystá další cestu. Ta už má být zaměřena na konkrétní projekty, v oblasti petrochemie, turbín, železnic a čističek.
 
S Kavanem spolupracuje i další ministr Zemanovy vlády Miloš Kužvart, lobbovat se snaží i šéf liberecké buňky Strany práv občanů Jaroslav Masopust. Ten zvažuje prodávat do Íránu olomoucké syrečky či nealkoholické pivo. Kromě toho však chce Masopust i iniciovat výměnu lékařů. „Naši odborníci jsou světová špička,“ říká.  
 
Kavan se svou činností tak snaží i o napravení ochlazených vztahů mezi oběma zeměmi. Podle informací MF Dnes se spekuluje i o zprostředkování návštěvy íránského prezidenta Ruháního. To však Kavan popřel, se Sálehím hovořil prý pouze o ministru zahraničí Zarífovi. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…